Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Petr Pavel úraduje z Pražského hradu, kancelárie už skontrolovali

Na archívnej snímke český prezident Petr Pavel. Foto: TASR Jaroslav Novák

Prezidentova kancelária dočasne sídlila v Hrzánskom paláci, ktorý slúži na reprezentačné účely českého predsedu vlády.

Praha 27. marca (TASR) - Český prezident Petr Pavel sa v pondelok spoločne so svojím tímom presťahoval z dočasného sídla v Hrzánskom paláci do kancelárií na Pražskom hrade. Potvrdila to jeho hovorkyňa Markéta Řeháková, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Prezidentova kancelária dočasne sídlila v Hrzánskom paláci, ktorý slúži na reprezentačné účely českého predsedu vlády. Premiér Petr Fiala zvolenému prezidentovi po voľbách ponúkol, aby ho využíval dovtedy, kým sa oficiálne neujme úradu.

Prezident však v paláci zostal ešte niekoľko týždňov po svojej inaugurácii 9. marca. Obával sa možných odposluchov, ktoré by mohli byť v kanceláriách na Pražskom hrade. Podľa Řehákovej už kontrolou prešli priestory určené pre prezidenta, prvú dámu aj vedúcu Kancelárie prezidenta republiky (KPR) Janu Vohralíkovú. Podľa predbežných informácií boli v poriadku. Na záverečnú správu však prezidentov tím ešte čaká.

Na nasťahovanie prezidentského páru sa pripravuje aj Lumbova vila, kde bude Pavel s manželkou bývať počas pracovného týždňa. Prezident minulý týždeň avizoval, že by to mohlo trvať ešte niekoľko týždňov. Počas víkendov sa chce Pavel s manželkou vracať do svojho doterajšieho bydliska v obci Černouček.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)