Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pfizer nechce, aby sa jeho lieky používali pri popravách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podobné obmedzenia pre predaj svojich výrobkov už presadilo viac ako 20 farmaceutických firiem z Európy a Spojených štátov.

New York 14. mája (TASR) - Americký farmaceutický koncern Pfizer sa v piatok rozhodol, že bude prísnejšie kontrolovať distribúciu svojich liekov, čím chce zabrániť tomu, aby boli súčasťou smrtiacich injekcií. Napísal to denník New York Times (NYT), podľa ktorého by tak z trhu zmizol posledný legálny zdroj liekov používaných pri popravách.

Podobné obmedzenia pre predaj svojich výrobkov už presadilo viac ako 20 farmaceutických firiem z Európy a Spojených štátov. Že sa k nim pripojil aj jeden z popredných svetových výrobcov liekov, považuje NYT za míľnik.

Maja Foa z ľudskoprávnej organizácie Reprieve pre NYT povedala, že po oznámení Pfizeru zakázali všetci výrobcovia liekov - schválení americkým Úradom na kontrolu potravín a liečiv (FDA) -, ktoré by sa mohli použiť pri popravách, predaj svojich výrobkov na tento účel. "Štáty, ktoré vykonávajú trest smrti, si teraz musia suroviny na výrobu smrtiacich injekcií zabezpečiť v podsvetí," konštatovala.

Diskusiu o treste smrti v USA opäť rozprúdila séria popráv, pri ktorých odsúdení zomierali v bolestiach. Keďže európske firmy odmietajú dodávať lieky pre smrtiace injekcie, experimentovalo sa s nedostatočne odskúšanými zmesami.

V dôsledku toho viacero amerických štátov prestalo trest smrti dočasne vykonávať: napríklad v Ohiu nebudú popravovať do začiatku 2017. Navyše sa objavuje stále viac prípadov, keď boli odsúdení na smrť a niekedy aj popravení nevinní ľudia.