Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

P.HOLÁSEK: Pomôcť utečencom sa dá aj vzdelávaním a štipendiami

Hosťom v relácii SVET Tu a Teraz je riaditeľ Odboru Blízkeho východu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Holásek. Foto: Tablet.TV

Hosťom v relácii SVET Tu a Teraz je riaditeľ Odboru Blízkeho východu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Holásek.

Bratislava 1. júla (TABLET.TV) – Moderátor relácie SVET Tu a Teraz hostil v štúdiu TABLET.TV Petra Holáska, riaditeľa Odboru Blízkeho východu MZVaEZ SR. Diskutovali o konfliktoch medzi náboženstvami, keďže na Blízkom východe vznikli tri monoteistické náboženstvá – kresťanstvo, židovské náboženstvo a islam. Podľa Petra Holáska tieto náboženstvá však žili v mieri. "To, čo nás dnes nejakým spôsobom ovplyvňuje, je radikalizmus a extrémizmus, ktorý je motivovaný dosahovaním istých politických cieľov," dodal o aktuálnej situácii v blízkovýchodnom regióne.

Zamerali sa aj na súčasnú problematiku migrantov prichádzajúcich do Európy nielen z Blízkeho východu, ale aj z Afriky. Migrácia je podľa Petra Holáska úplne prirodzený proces známy už aj z histórie. V súčasnoti je to však problém, s ktorým sa Európska únia musí popasovať. Podľa jeho slov je ťažké odhadovať, odkiaľ bude najväčšia vlna prisťahovalcov prichádzajúcich na Slovensko. Myslí si, že Slovensko by im mohlo pomôcť napríklad v oblasti vzdelávania.

Viac sa dozviete v diskusnej relácii SVET Tu a Teraz.