Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Piati českí občania unesení v Libanone sú nažive a v bezpečí

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek Foto: TASR

Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek už inštruoval veľvyslanectvo ČR v Libanone, aby zabezpečilo čo najrýchlejší návrat piatich občanov do vlasti.

Praha 1. februára (TASR) - Piatich českých občanov, ktorí zmizli bez stopy vlani v júli v Libanone, našli dnes večer. Sú nažive a aktuálne sú v rukách libanonských bezpečnostných zložiek. Informáciu priniesol internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na Ministerstvo zahraničných vecí ČR v Prahe.

Rezort privítal správu, že sú českí občania nažive a podľa dostupných informácií aj v uspokojivom zdravotnom stave.

Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek už inštruoval veľvyslanectvo ČR v Libanone, aby zabezpečilo čo najrýchlejší návrat piatich občanov do vlasti. ČR vyšle v čo najkratšom čase do Libanonu letecký špeciál, ktorý ich prepraví späť do vlasti, avizovalo ministerstvo.

Už krátko po zmiznutí pätice sa objavili informácie, že súvisí so zatknutím Alího Fajáda, ktorého v Česku zadržali na žiadosť USA pre podozrenie z obchodu so zbraňami.

Päticu, ktorá zmizla v Libanone v údolí Bikáa pri sýrskych hraniciach, tvorili Fajádov právnik Jan Švarc, organizátor ich cesty do Libanonu; príslušník českých bezpečnostných zložiek Martin Psík, ktorý podľa iDNES.cz plnil v Libanone úlohy tajnej služby, reportéri jindřichohradeckej televízie Miroslav Dobeša a Pavel Kofroň, ktorí mali nakrúcať reportáže z utečeneckých táborov za prísľub rozhovoru so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom, ako aj ich tlmočník Adam Homsi.

Pol roka po zmiznutí pätice v Libanone dorazil na niekoľko adries v Prahe anonymný e-mail, ktorý hovorí jasnou rečou: nevydávajte do USA "našich chlapcov" a "vaši chlapci" budú voľní.

Uvedený e-mail dostali advokáti a niekoľko známych unesenej pätice krátko po tom, čo pražský súd v decembri rozhodol o vydaní Fajáda do USA, kde má byť súdený za terorizmus a obchod so zbraňami, informoval dnes server iDNES.cz. Dodal, že spojitosť prípadov potvrdzuje aj skutočnosť, že Čechov v Libanone uniesli, keď išli v taxíku, ktorý riadil Fajádov brat.

K vydaniu Fajáda a dvoch jeho údajných spolupracovníkov do USA už chýba iba súhlas ministra spravodlivosti ČR Roberta Pelikána.