Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Piatich novinárov v Líbyi zabili militanti z Islamského štátu

Bojovníci hnutia Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) počas prehliadky v uliciach irackého mesta Mósul, 360 km severozápadne od Bagdadu - archívne foto. Foto: TASR/AP

"Päť tiel s podrezanými hrdlami objavili dnes v lesoch Zelenej hory," povedal veliteľ. Neuviedol, kedy islamisti novinárov zabili.

Benghází 27. apríla (TASR) - Militanti z organizácie Islamský štát (IS) zabili na východe Líbye piatich novinárov miestnej televízie. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na líbyjského armádneho veliteľa.

"Päť tiel s podrezanými hrdlami objavili dnes v lesoch Zelenej hory," povedal veliteľ. Neuviedol, kedy islamisti novinárov zabili.

Podľa agentúry AP ich telá objavili neďaleko mesta Bajdá.

Novinári - štyria Líbyjčania a Egypťan - boli nezvestní od vlaňajšieho augusta, keď smerovali z mesta Tobruk do mesta Benghází. Prechádzali cez mesto Derna, ktoré kontrolovali islamisti.

Medzinárodná federácia novinárov (IFJ) informovala, že novinárov uniesli na kontrolnom stanovišti IS a zabili ich "nedávno". "Sme hlboko šokovaní touto brutálnou vraždou," vyjadril sa predseda IFJ Jim Boumelha.

OSN sa v súčasnosti snaží sprostredkovať rozhovory medzi samozvanou, milíciami podporovanou vládou v Tripolise a medzinárodne uznávaným kabinetom, ktorý sa vlani po vyhnaní z hlavného mesta uchýlil do Tobruku na východe Líbye.

Ozbrojený konflikt oboch táborov a z neho vyplývajúci politický a bezpečnostný chaos v Líbyi využívajú na rozširovanie svojich pozícií extrémisti vrátane skupín hlásiacich sa k militantnej organizácii Islamský štát.