Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Pilot vypol pred haváriou civilného lietadla funkčný motor

Havarované lietadlo spoločnosti TransAsia Airways, 4. februára 2015, Tchaj-pej, Taiwan. Foto: TASR/AP

Podľa najnovších zistení ASC sa len 37 sekúnd po vzlietnutí objavilo v pilotnej kabíne hlásenie o poruche prúdového motora označeného číslom 2.

Tchaj-pej 2. júla (TASR) - Pilot lietadla TransAsia Airways, ktoré sa vo februári tohto roka zrútilo krátko po vzlietnutí z metropoly Tchaj-pej, vypol pred haváriou nesprávny motor. Uvádza sa to v dnešnej správe Úradu pre bezpečnosť letectva (ASC) v Taiwane, ktorú citovala agentúra DPA.

Civilné lietadlo typu ATR 72-600 vletelo 4. februára dva a pol minúty po štarte medzi budovy, krídlom sa otrelo o nadjazd a následne sa podvozkom hore zrútilo do rieky Ťi-lung. Pri nešťastí zahynulo 43 z celkového počtu 58 osôb na palube.



Podľa najnovších zistení ASC sa len 37 sekúnd po vzlietnutí objavilo v pilotnej kabíne hlásenie o poruche prúdového motora označeného číslom 2. Piloti letu GE235 však namiesto toho vypli fungujúci motor číslo 1, na čo sa v kokpite ozval signál varujúci pred pádom. Oba motory lietadla napokon prestali pracovať a stroj havaroval.

Výkonný riaditeľ ASC Thomas Wang potvrdil, že monitorovacie zariadenie zaznamenalo štyri sekundy po vzlietnutí chybu v činnosti štartovacieho konfiguračného systému. Pilot sa rozhodol pokračovať v lete napriek tomu, že v takomto prípade mala posádka vzlietnutie prerušiť.

Pilot havarovaného stroja neprešiel vlani v máji skúškami, počas ktorých mal po vzlietnutí zvládnuť simulované zlyhanie motora. Neskôr však spravil reparát.

Totožnosť muža zodpovedného za letecké nešťastie zostáva neznáma, dodala agentúra DPA.