Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Piráti sa stretli s PS, Slovensko podľa nich nestelesňuje iba vláda

Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predseda PS Michal Šimečka podľa vlastných slov českým kolegom odkázal, že SR je konštruktívny zodpovedný partner v rámci západnej civilizácie.

Praha 7. marca (TASR) - Podľa českej koaličnej strany Piráti Slovensko nestelesňuje iba súčasná vláda a už vôbec nie jediná osoba jej predsedu. Česká strana sa podľa Pirátov snaží spolupracovať so Slovenskom, aj keď je to pre osobu slovenského premiéra Roberta Fica sťažené. Zástupcovia Pirátov to vyhlásili po štvrtkovom stretnutí s predstaviteľmi slovenskej opozičnej strany Progresívne Slovensko (PS), informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Ako uviedol šéf Pirátov Ivan Bartoš, v mnohých prípadoch to teraz vyzerá, že nad Slovenskom sa sťahujú mračná. "Niekedy sa môže zdať, že niektorí politici v Bratislave začínajú viac hovoriť jazykom Moskvy, ale neznamená to pre nás, že tým jazykom hovorí celé Slovensko. Pretože demokracia ako v ČR, tak v SR, má tuhý korienok," povedal Bartoš.

"Ako predstavitelia časti českej politickej scény dobre vieme, že Slovensko nie je len jeho vláda a už vôbec nie jediný človek. Tie výroky, ktoré v posledných dňoch a týždňoch povedal premiér Fico, považujeme za úplne nehorázne," povedala podpredsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Olga Richterová. "Som rada, že sa snažíme spolupracovať, aj keď je to sťažené – a to nikto nezastiera – pre to, kto je dnes slovenským premiérom," dodala.

Predseda PS Michal Šimečka podľa vlastných slov českým kolegom odkázal, že SR je konštruktívny zodpovedný partner v rámci západnej civilizácie a ani gestá, ktoré môžu pôsobiť rozporuplne, nereprezentujú vôľu väčšiny Slovákov.

"Bez ohľadu na to, aká vláda bude práve pri moci, či už na Slovensku alebo v ČR, tie vzťahy musia byť naďalej kvalitné. A za mňa a našu stranu – a trúfam si povedať aj za väčšinu ľudí na Slovensku – chcem povedať, že chceme robiť všetko pre to, aby sme aj tento citlivý moment prekonali a aby sa slovensko-české vzťahy prehlbovali aj naďalej do budúcna," doplnil Šimečka.

Bartoš uviedol, že rozhodnutie českej vlády pozastaviť česko-slovenské medzivládne konzultácie bolo "viac-menej jednomyseľné".

"Myslím si, že to bolo správne. Rozhodne by som to nerámoval..., že dochádza k nejakému rozkolu národov Čechov a Slovákov," zdôraznil český vicepremiér.

Na otázku, čo by sa muselo stať, aby sa situácia zmenila a došlo k obnoveniu konzultácií, odpovedal, že ide o dočasné pozastavenie a do plánovaného termínu stretnutia vlád na prelome apríla a mája k zmene zrejme nedôjde.