Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Piráti u Babiša s obranou internetu neuspeli. Generačná priepasť?

Andrej Babiš, archívne foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Šéf českého rezortu financií prijal dnes ráno predstaviteľov Pirátskej strany - jej bývalého šéfa Ivana Bartoša a zástupcu pražských pirátov Mikuláša Ferjenčíka.

Praha 8. októbra (TASR) - Českým "pirátom" sa dnes nepodarilo presvedčiť ministra financií Andreja Babiša (ANO), že zavádzať do lotériového zákona cenzúru internetu nie je rozumné. Informoval o tom server Novinky.cz.

Šéf českého rezortu financií prijal dnes ráno predstaviteľov Pirátskej strany - jej bývalého šéfa Ivana Bartoša a zástupcu pražských pirátov Mikuláša Ferjenčíka. Babiš si vypočul ich argumenty, názor však nezmenil, konštatovali Novinky.

"Pri rokovaniach bola bohužiaľ úplne evidentná generačná priepasť medzi zástupcami Pirátov a pánom ministrom," uviedol Ferjenčík. Dodal, že sa im nepodarilo ministra presvedčiť, že samotný princíp, v ktorom má štát vytvárať zoznam zakázaných webových stránok, je úplne scestný.

Súčasťou navrhovaného zákona o hazardných hrách, ktorý začala prerokovávať česká Poslanecká snemovňa, je i blokačný paragraf 82, ktorý uvádza, že prevádzkovateľ internetu bude musieť vypnúť stránku, ktorú úradníci ministerstva umiestnia na zoznam nepovolených internetových hier.

"Pán minister uvažuje o internete iba ako o trhu, ktorý je treba regulovať a zdaňovať. Širšie súvislosti fenoménu slobodnej celosvetovej siete rovných s rovnými mu unikajú," dodal Ferjenčík.

Podľa Bartoša minister Babiš síce hovorí o tom, že musí odstrániť hazard, pretože je pre občanov nebezpečný, ale prakticky rieši iba registráciu a zdanenie firiem, ktoré v hazarde podnikajú.

"Všeobecne mu asi prekážajú firmy, ktoré fungujú celosvetovo, ale neplatia dane v Českej republike. Facebook, ktorý platí dane v Írsku, a stovky ďalších podobných služieb údajne cenzurovať nechce," uviedol Bartoš. Dodal, že minister ani nereagoval na jeho poznámky k situácii vo Francúzsku a Dánsku, ktorými sa rezort financií inšpiroval, kde podľa pirátov začali cenzúrne zásahy štátu do internetu narastať.

Spolu s pirátmi sa proti zákonu postavilo napríklad aj Združenie pre internetový rozvoj (SPIR). Jeho riaditeľka Kateřina Hrubešová sa domnieva, že snaha ministerstva blokovať internet je neprimeraná a protiústavná.

"Zablokovanie prístupu k internetovej stránke je závažným zásahom do ústavne zaručených práv užívateľov internetu vyhľadávať informácie, ktoré im zaručuje čl. 17 odst. 4 Listiny základných práv a slobôd," uviedla Hrubešová.

Rovnaký účinok by podľa nej ministerstvo dosiahlo napríklad blokovaním platieb, čo obmedzuje základné práva omnoho menej. Hrubešová tiež argumentuje, že v zákone ani nikde inde neexistuje záruka, že úradníci budú používať paragraf primerane a aké kritéria pri tom budú využívať.

Združenie pre internetový rozvoj združuje široké spektrum významných subjektov českej internetovej ekonomiky od poskytovateľov obsahu až po telekomunikačné spoločnosti. Medzi jeho členov patria napríklad Seznam.cz, Microsoft, Vodafone či T-Mobile.

Babiš s tým však podľa Noviniek nesúhlasí. "Žiadnu cenzúru zavádzať nechceme. Ministerstvo navrhuje blokovať prevádzkovateľov hazardných hier, ktorí nebudú mať licenciu," povedal nedávno Babiš Právu.

Česko podľa ministra v súčasnosti eviduje 15 internetových stránok, ktorých prevádzkovatelia po tom, čo daný zákon schváli parlament a prezident, budú musieť požiadať o licenciu alebo svoje stránky zrušiť. Ide o internetové kasína, poker a niektoré ďalšie kartové hry o peniaze.