Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Piráti zmenili rokovací poriadok, rýchlejšie schvália koaličnú zmluvu

Predseda Českej pirátskej strany (Piráti) Ivan Bartoš, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Predstavitelia rezortných tímov momentálne pripravujú podklady na diskusiu, ktorá bude hlasovaniu predchádzať.

Praha 9. novembra (TASR) - Česká pirátska strana schválila v celoštátnom straníckom referende zmenu svojho rokovacieho poriadku. Zásadné rozhodnutia vyžadujúce súhlas členskej základne – ako je napríklad ratifikácia novopodpísanej koaličnej zmluvy – budú môcť byť po novom prijaté v priebehu dvoch dní, informoval v utorok spravodajský server Novinky.cz.

Za skrátenie lehoty z "najmenej desiatich dní" na "najmenej dva dni" hlasovalo 219 z 314 Pirátov. Potrebných bolo 171 hlasov. Výsledok zverejnili v pondelok neskoro večer.

Koaličnú zmluvu už podpísali v pondelok zástupcovia všetkých strán vznikajúcej vládnej koalície – ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN aj Pirátov. V prípade Pirátov však musí podpis predsedu Ivana Bartoša dodatočne potvrdiť rozhodnutie celoštátneho fóra v internetovom hlasovaní. Predstavitelia rezortných tímov momentálne pripravujú podklady na diskusiu, ktorá bude hlasovaniu predchádzať.

České médiá medzitým informovali o podrobnostiach spomínanej koaličnej zmluvy: Koalícia sa v zmluve zaviazala nezvyšovať dane, oklieštiť dotácie pre veľké podniky a znížiť počet úradníkov. Sľubuje tiež dôchodkovú reformu, ale aj rast výdavkov na kultúru a zriadenie dvoch nových národných parkov. Koalícia sa chce ďalej zamerať na výstavbu vysokorýchlostných železničných tratí, ale i na dostavanie existujúcich diaľnic. Súčasťou koaličnej zmluvy je tiež prísľub zvýšenia povolenej rýchlosti na niektorých diaľničných úsekoch na 150 kilometrov za hodinu.

Predseda ODS Petr Fiala, ktorý má 18-člennému českému vládnemu kabinetu predsedať, po podpise povedal, že Česko je v zdravotnej, hospodárskej aj ekonomickej kríze a jeho vláda sa to pokúsi zmeniť.

V zahraničnej politike sa koalícia hlási k EÚ a NATO, podpore demokracie a ľudských práv. Jednou z priorít vlády je rozširovanie EÚ, predovšetkým o štáty západného Balkánu.

Na obranu sa zaväzuje do roku 2025 vynakladať dve percentá HDP.

Novozvolená dolná komora českého parlamentu zasadla v pondelok po prvý raz od októbrových volieb. Ustanovujúcu schôdzu poslanci však prerušili už po hodine, stihli akurát zložiť sľub a schváliť zriadenia volebnej komisie, ako aj 16-členného mandátového a imunitného výboru. Schôdza bude pokračovať v stredu o 10.00 h.