Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Plán na vyhlásenie nezávislosti podporuje sotva štvrtina Kataláncov

Na archívnej snímke demonštranti sa zhromažďujú pred katalánskym parlamentom počas protestu proti rozhodnutiu španielskeho najvyššieho súdu o vydaní zatykača na katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta a štyroch členov jeho bývalej vlády 2. novembra 2017 v Barcelone. Foto: TASR/AP

Alternatívu, aby sa politici pokúsili dospieť k dohode založenej na zotrvaní Katalánsku v rámci Španielska, podporilo v prieskume 71 percent opýtaných.

Madrid 27. novembra (TASR) - Plán na vyhlásenie nezávislosti Katalánska od Španielska podporuje sotva štvrtina Kataláncov, vyplýva z prieskumu, ktorého výsledky v pondelok zverejnil španielsky denník El País.

Referendum, ktoré sa v Katalánsku uskutočnilo 1. októbra napriek nesúhlasu súdov a vlády v Madride, uvrhlo Španielsko do najzávažnejšej politickej krízy za posledné štyri desaťročia. K zmierneniu krízy došlo po zosadení katalánskej vlády, konštatovala agentúra Reuters, podľa ktorej sa však politická neistota môže obnoviť, ak parlamentné voľby v Katalánska vypísané Madridom na 21. decembra vyhrá tábor prívržencov nezávislosti regiónu.

Zo zverejneného prieskumu vyplýva, že len 24 percent jeho účastníkov by po voľbách chcelo, aby proces smerujúci k získaniu nezávislosti Katalánska pokračoval.

Alternatívu, aby sa politici pokúsili dospieť k dohode založenej na zotrvaní Katalánsku v rámci Španielska, podporilo v prieskume 71 percent opýtaných.

Prieskum tiež naznačuje, že strany podporujúce nezávislosť by v katalánskom parlamente po decembrových voľbách už nemuseli mať absolútnu väčšinu, ako ju majú teraz.

Podľa Reuters by nezískanie väčšiny v regionálnom parlamente bolo veľkou ranou pre katalánskych separatistov, ktorí voľby vnímajú ako plebiscit o rozhodnutí vlády v Madride, ktorým prevzal správu nad Katalánskom.

V októbrovom referende sa väčšina voličov vyslovila za nezávislosť regiónu od Španielska. Účasť však dosiahla len 43 percent, pretože mnohí odporcovia odtrhnutia sa Katalánska hlasovať nešli.

Katalánske separatistické strany by podľa prieskumu mali v decembrových voľbách získať 46 percent hlasov, čo je menej ako v roku 2015, keď ich volilo 47,7 percenta voličov. Očakáva sa, že unionistické strany, za ktoré v posledných voľbách hlasovalo menej než 40 percent voličov, podporí 46 percent hlasujúcich.

Z najnovšieho prieskumu tiež vyplýva, že v decembrových voľbách chce voliť rekordných 80 percent voličov. Zosadený katalánsky premiér

Carles Puigdemont v sobotu označil blížiace sa voľby v Katalánsku za najdôležitejšie v jeho dejinách.