Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Platforma solidarity pomôže v boji proti obchodovaniu s Ukrajincami

Na archívnej snímke zo 4. apríla 2022 ukrajinskí utečenc. Foto: TASR/AP

Plán, ktorý chce implementovať Platforma solidarity, sa zaoberá aj spoluprácou na globálnej úrovni a tiež s krajinami mimo EÚ, najmä s Moldavskom a Ukrajinou.

Brusel 11. mája (TASR) - Platforma solidarity sa v stredu zaviazala sledovať a implementovať spoločný plán boja proti obchodovaniu s ľuďmi a podporovať potenciálne obete medzi tými, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Platforma solidarity je hlavným koordinačným a operačným mechanizmom EÚ zriadeným bezprostredne po začatí ruskej invázie na Ukrajinu. Združuje zástupcov krajín EÚ, členských štátov pridružených k schengenskému priestoru, agentúr EÚ, ukrajinských orgánov a ďalších partnerov, akými sú Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) a Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Spoločný plán bol vypracovaný pod vedením koordinátora EÚ pre boj proti obchodovaniu s ľuďmi a s podporou agentúr EÚ a členských štátov eurobloku.

Plán, ktorý chce implementovať Platforma solidarity, sa zaoberá aj spoluprácou na globálnej úrovni a tiež s krajinami mimo EÚ, najmä s Moldavskom a Ukrajinou. Obsahuje päť cieľov a odporúčaní pre členské štáty: posilniť zvyšovanie informovanosti o rizikách obchodovania s ľuďmi a zriadiť linky pomoci; posilniť prevenciu proti obchodovaniu s ľuďmi; posilniť presadzovanie práva a súdnu reakciu na obchodovanie s ľuďmi; zlepšiť včasnú identifikáciu, podporu a ochranu obetí obchodovania s ľuďmi a riešiť riziká obchodovania s ľuďmi v krajinách mimo EÚ, najmä na Ukrajine a v Moldavsku.

Európska komisia v tejto súvislosti v stredu pripomenula, že od začiatku vojny na Ukrajine 24. februára až do 6. mája prišlo do krajín Európskej únie viac ako 5,4 milióna ľudí, prevažne žien a detí. V EÚ bolo doteraz zaregistrovaných viac ako 13.000 detí bez sprievodu dospelých alebo detí odlúčených od rodín.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)