Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Plavčan: Ministri schválili závery v oblasti podpory výskumníkov

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vesmírna stratégia EÚ má za cieľ poskytovať nové služby pre občanov a hospodárstvo EÚ, podporiť konkurencieschopnosť a nezávislosť európskeho vesmírneho sektora.


Brusel 29. novembra (TASR) – Veľmi sa teším, že Rada EÚ dnes schválila svoje júlové závery vrátane Bratislavskej deklarácie na podporu mladých výskumníkov, skonštatoval slovenský minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan. Ten dnes predsedal Rade EÚ pre konkurencieschopnosť v Bruseli, zameranej na vesmír a vedu.

"Mladí ľudia, ktorí pracujú vo výskume, identifikovali svoje problémy, ktoré sa týkajú ich pracovnej kariéry," opísal dnes Plavčan deklaráciu, ktorú predstavili únijní ministri počas júlového zasadnutia v Bratislave.

Slovenský parlament dnes schválil novelu zákona o Fonde na podporu vzdelávania (FNPV), ktorá vychádza v ústrety mladým výskumníkom. "O veľmi nízko úročenú pôžičku vo FNPV sa môžu uchádzať aj mladí výskumníci do 35 rokov. Predtým to mohli len učitelia a študenti," priblížil minister.

Podľa Plavčana je to dôkaz napĺňania bratislavskej deklarácie, v čom chce pokračovať. Ďalším krokom by mohlo byť vytvorenie priaznivejšieho prostredia pre vedcov napríklad skrz vhodnejšie grantové schémy.

Európska komisia dnes predstavila novú vesmírnu stratégiu, ktorú únijní ministri údajne prijali veľmi pozitívne. "Mnoho ľudí si neuvedomuje, aký je pre nás dôležitý vesmír, a to z toho dôvodu, že napríklad GPS, bezpečnosť Európy, poľnohospodárstvo, životné prostredie, to sú všetko témy, ktoré sú úzko napojené na vesmír," vysvetlil Plavčan.

Vesmírna stratégia EÚ má za cieľ poskytovať nové služby pre občanov a hospodárstvo EÚ, podporiť konkurencieschopnosť a nezávislosť európskeho vesmírneho sektora a rozvíjať medzinárodnú spoluprácu v tejto oblasti.

Plavčan pripomenul, že stratégia súvisí napríklad aj s navigačnými systémami a družicami, ktoré Únia využíva pri prevencii a mapovaní katastrof a zmien v krajine spôsobených zmenami podnebia.

Na zasadnutí ministrov sa zúčastnil tiež eurokomisár pre vedu, výskum a inovácie Carlos Moedas. Ten zdôraznil, že v EÚ vzniká jedna tretina svetových vedeckých publikácii. Na druhej strane poznamenal, že 75 percent poznatkov vzniká mimo Únie, ktorá preto potrebuje užšiu vedeckú spoluprácu na medzinárodnej úrovni.