Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Plavidlá misie NATO budú v Egejskom mori monitorovať pašerákov ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyslanie námornej misie NATO do Egejského mora v rámci boja proti pašerákom migrantov a zločineckým sieťam schválili minulý týždeň ministri obrany 28 členských krajín.

Brusel 19. februára (TASR) - Do Egejského mora doplávali lode misie NATO, ktorá bude monitorovať siete pašerákov ľudí operujúce v tejto oblasti. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Severoatlantickej aliancie.

V medzinárodných vodách medzi Gréckom a Tureckom už operujú štyri plavidlá NATO pod velením Nemecka. Podľa citovaného zdroja vykonávajú "bežné prieskumné, monitorovacie a strážne úlohy".

Vyslanie námornej misie NATO do Egejského mora v rámci boja proti pašerákom migrantov a zločineckým sieťam schválili minulý týždeň ministri obrany 28 členských krajín NATO.

Misia NATO bude úzko spolupracovať pohraničnou agentúrou EÚ Frontex a získané informácie bude odovzdávať aj gréckym a tureckým úradom. Všetci migranti, ktorých by prípadne zachránili lode aliancie, budú vrátení do Turecka.

Väčšina migrantov v súčasnosti prichádza do Európy práve cez územie Turecka, odkiaľ sa plavia na neďaleké grécke ostrovy. Riskantné plavby na často chatrných člnoch organizujú rôzne pašerácke siete.