Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pláž v Pobreží Slonoviny po náleze výbušnín nakrátko zatvorili

Na snímke policajti vyšetrujú na mieste streľby v obľúbenom plážovom dovolenkovom rezorte Grand Bassam v západoafrickom štáte Pobrežie Slonoviny 13. marca 2016. Štrnásť civilistov a dvaja vojaci zomreli pri útoku šestice ozbrojencov, ktorí spustili streľbu v troch hoteloch v obľúbenom plážovom dovolenkovom rezorte Grand Bassam v západoafrickom štáte Pobrežie Slonoviny. K útoku na letovisko sa prihlásila teroristická organizácia Al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM) Foto: TASR/AP

Úrady ohradili dva malé úseky pláže pri hoteli La Nouvelle Paillote, teda pri jednom z troch hotelov, ktoré sa v nedeľu stali terčom útokov islamských extrémistov.

Yamoussoukro 14. marca (TASR) - Bezpečnostné sily Pobrežia Slonoviny dnes nakrátko zatvorili časť pláže v letovisku Grand-Bassam po prijatí správ, že sa tam našli výbušniny. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Úrady ohradili dva malé úseky pláže pri hoteli La Nouvelle Paillote, teda pri jednom z troch hotelov, ktoré sa v nedeľu stali terčom útokov islamských extrémistov. Tí zabili celkovo 16 ľudí.

Svedkovia uviedli, že výbušniny sa dnes našli neďaleko miesta, kde špeciálne sily Pobrežia Slonoviny zabili v nedeľu popoludní dvoch útočníkov. Podľa predstaviteľov tejto západoafrickej krajiny bolo zabitých celkovo šesť atentátnikov.

Dnes uzavretú pláž znovu otvorili približne po pol hodine.

Útok šiestich ozbrojencov na dovolenkárov v Grand-Bassame, pri ekonomickej metropole krajiny Abidjan, si vyžiadal 16 obetí na životoch vrátane jedného Francúza. Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier dnes potvrdil, že medzi mŕtvymi je taktiež jedna občianka Nemecka.

Minister vnútra Pobrežia Slonoviny Hamed Bakayoko ešte v nedeľu prostredníctvom v štátnej televízii informoval, že pri útoku v Grand-Bassame zahynulo 14 civilistov, medzi ktorými sú cudzinci z Burkiny Faso, Francúzska, Kamerunu, Mali a Nemecka.

Zvyšnými dvoma obeťami sú dvaja príslušníci bezpečnostných jednotiek, ktoré pri tejto udalosti usmrtili všetkých šiestich útočníkov.

Podľa údajov monitorovacej skupiny SITE sa k nedeľňajšiemu útoku v Pobreží Slonoviny prihlásila teroristická organizácia al-Káida v islamskom Maghribe. Francúzsky prezident Francois Hollande ho odsúdil ako "zbabelý a odporný" čin.

Útok v Grand-Bassame bol prvým svojho druhu v Pobreží Slonoviny, tamojšie orgány sa však pripravovali na takúto možnosť už po tom, čo al-Káida v uplynulých mesiacoch zaútočila v susedných krajinách Burkina Faso a Mali.