Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Plenkovič: Chorvátsko bude vytrvalo bojovať proti antisemitizmu

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič, archívne foto. Foto: TASR/AP

V tento deň vzdávame poctu obetiam holokaustu, najtemnejšej kapitoly v dejinách, napísal Plenkovič na sociálnej sieti X.

Záhreb 27. januára (TASR) - Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič v sobotu pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu uviedol, že chorvátske predsedníctvo v Medzinárodnej aliancii pre pripomínanie holokaustu (IHRA) bude vytrvalo pokračovať v boji proti antisemitizmu a za uchovanie kultúry spomínania. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry HINA.

V tento deň vzdávame poctu obetiam holokaustu, najtemnejšej kapitoly v dejinách, napísal Plenkovič na sociálnej sieti X.

"Chorvátske predsedníctvo v Medzinárodnej aliancii pre pripomínanie holokaustu (IHRA) bude vytrvalo pokračovať v boji proti antisemitizmu a za uchovanie kultúry spomínania, aby sa takéto zločiny už nikdy znova nestali," vysvetlil premiér.

IHRA je medzivládny orgán založený v roku 1998 s cieľom posilniť a podporovať vzdelávanie o holokauste, pripomínanie holokaustu a jeho výskum. V súčasnosti má 35 členských štátov vrátane Slovenska. IHRA združuje sieť odborníkov z členských krajín, ktorí sa delia o svoje vedomosti v tejto oblasti s vládnymi úradníkmi a expertmi. Chorvátsko je členom od roku 2005 a v marci 2023 prevzalo ročné predsedníctvo v tomto orgáne.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu si svet pripomína 27. januára, v deň, keď Červená armáda v roku 1945 oslobodila nemecký nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau v Poľsku. Počet ľudí zabitých v Auschwitzi-Birkenau nie je možné presne určiť. Podľa odhadov historikov ide o 1,2 až 1,6 milióna osôb. Väčšinu obetí tvorili ľudia židovského pôvodu.