Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

BULHARSKÝ PREZIDENT: V dohode s Tureckom nezabudnite na Bulharsko

Bulharský prezident Rosen Plevneliev Foto: TASR/AP

Európska únia by sa podľa jeho názoru nemala koncentrovať iba na migrantov, ktorí sa z Turecka cez Egejské more dostávajú na grécke ostrovy, informovala agentúra DPA.

Sofia 16. marca (TASR) - Bulharský prezident Rosen Plevneliev vyzval dnes, v predvečer dvojdňového summitu Európskej únie, aby sa rokovania Bruselu s Ankarou rozšírili aj na otázku pozemných turecko-gréckych a turecko-bulharských hraníc. Európska únia by sa podľa jeho názoru nemala koncentrovať iba na migrantov, ktorí sa z Turecka cez Egejské more dostávajú na grécke ostrovy, informovala agentúra DPA.

Najvyšší bulharský predstaviteľ súčasne obhajoval politiku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. "Zdá sa jednoduché stavať nové múry a iných odohnať. Ibaže to nás urobí ľahostajnými. A čoskoro zistíme, že za našimi novo postavenými múrmi nezostalo nič cenné, čo by sme chceli chrániť," vyhlásil Plevneliev pre rozhlasovú stanicu Deutsche Welle. Súčasne poznamenal, že európske hodnoty a historické skúsenosti sú "našou silou a nie našou slabosťou".

Aj bulharský premiér Bojko Borisov vyzval v liste predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, aby sa plánovaná migračná dohoda EÚ-Turecko týkala okrem Grécka aj jeho krajiny.

"Bulharsko nebude ochotné súhlasiť s čiastočnou úlohou Turecka (týkajúcou sa iba gréckych ostrovov), čo s najväčšou pravdepodobnosťou povedie k otvoreniu nových migračných trás," napísal Borisov v liste Tuskovi.

"Pozemné hranice Turecka s členskými štátmi EÚ, Bulharskom a Gréckom, a námorné hranice medzi Tureckom a EÚ, okrem iného v Čiernom mori, sa nutne musia stať súčasťou rokovaní i dohody s Tureckom," dodal bulharský premiér.