Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Plot nevyrieši problémy migrácie, tvrdí starosta prihraničnej obce

Začiatok zábran proti migrantom z ostnatého drôtu na srbsko-maďarských hraniciach pri maďarskej obci Kübekháza 11. augusta 2015 . Vľavo od plota je nechránená maďarsko-rumunská zelená hranica. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Obec s takmer 1500 obyvateľmi leží južne od Segedína pri srbských a rumunských hraniciach.

Kübekháza 11. augusta (TASR) - Zábrany stavané na maďarsko-srbských hraniciach nevyriešia problém migrácie, vyhlásil dnes v rozhovore pre TASR Róbert Molnár, starosta maďarskej obce Kübekháza v Čongrádskej župe.

Obec s takmer 1500 obyvateľmi leží južne od Segedína pri srbských a rumunských hraniciach. V chotári obce začína plot z ostnatého drôtu, ktorý má v celkovej dĺžke 175 kilometrov na maďarsko-srbských hraniciach do konca augusta vystavať armáda spolu s nezamestnanými.

Starosta maďarskej obce Kübekháza Róbert Molnár v utorok 11. augusta 2015 stojí pred tabuľou obce, ktorá je pri rumunských a srbských hraniciach, kde sa začína plot proti migrantom.
Foto: TASR - Ladislav Vallach


"Tento plot nezabráni migrácii, ktorej vlna prechádza Maďarskom a smeruje do západnej Európy. Zábrany tu končia a zo strany Rumunska je zelená hranica nechránená. Migranti, ktorí v súčasnosti prichádzajú smerom od Srbska cez zelenú hranicu do oblastí obcí Mórahalom a Ásotthalom, zrejme pôjdu tadiaľto, a my sa musíme na to pripraviť," povedal Molnár.

Obyvatelia Kübekházy sa podľa jeho slov o situácii dozvedajú iba z tlače. K hraniciam, teda k novému plotu, ich na základe nových právnych noriem vôbec nepustí polícia. "Zatiaľ sa ich to veľmi netýka, v uplynulých dvoch týždňoch obcou prešlo možno 12 ilegálnych migrantov," uzavrel starosta.