Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Po 140 rokoch dokončili oficiálny slovník švédčiny, má 39 zväzkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Bábika Barbie, aplikácia alebo počítač patria medzi približne 10.000 výrazov, ktoré do slovníka pridajú v priebehu nasledujúcich siedmich rokov.

Štokholm 25. októbra (TASR) - Po 140 rokoch dokončili definitívny záznam švédskeho jazyka a posledný zväzok slovníka minulý týždeň odoslali do tlačiarne, uviedol v stredu jeho editor. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Slovník Švédskej akadémie (Svenska Akademiens ordbok – SAOB), švédska obdoba Oxfordského slovníka angličtiny (OED), ktorý zostavila Švédska akadémia udeľujúca Nobelovu cenu za literatúru, má dovedna 33.111 strán v 39 zväzkoch.

"Začalo sa to v roku 1883 a teraz sme skončili. V priebehu rokov na ňom pracovalo 137 zamestnancov na plný úväzok," povedal editor projektu Christian Mattsson.

Napriek tomu, že dosiahli významný míľnik, ich práca ešte nie je úplne hotová – zväzky A až R sú totiž už také staré, že ich treba prepracovať, aby obsahovali aj moderné slová.

"Jedným z takýchto slov je 'alergia', ktoré sa dostalo do švédskeho jazyka okolo roku 1920, ale nie je vo zväzku A, pretože bol vydaný v roku 1893," povedal Mattsson.

Bábika Barbie, aplikácia alebo počítač patria medzi približne 10.000 výrazov, ktoré do slovníka pridajú v priebehu nasledujúcich siedmich rokov.

SAOB je historickým záznamom švédskeho jazyka od roku 1521 až po súčasnosť. Je dostupný online; vyšlo len približne 200 výtlačkov, ktoré používajú najmä bádatelia a jazykovedci. Akadémia tiež pravidelne vydáva slovník súčasnej švédčiny.

Švédsku akadémiu založil v roku 1786 kráľ Gustáv III. s cieľom podporovať jazyk a literatúru svojej krajiny a pracovať na "čistote, sile a vznešenosti" švédskeho jazyka.