Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Po demonštrácii za Sorosovu univerzitu došlo k výtržnostiam

Demonštranti stoja pred maďarskými policajtmi, ktorí chráni budovu parlamentu, kde sa konal protest proti novele zákona vysokého školstva. Akcia je zameraná podporu Stredoeurópskej univerzity, ktorú založil americký miliardár a podnikateľ George Soros. Budapešť, 10. apríla 2017. kontroverzný novela upravujúce činnosť zahraničných univerzitách v Maďarsku schválil parlament minulý utorok, a demonštranti požadujú, aby prezident Maďarska by mal vetovať účet. Foto: TASR/AP

Demonštranti, ktorí sa po ukončení zhromaždenia odmietli rozísť, hádzali do policajtov zoradených pred budovou parlamentu rôzne predmety vrátanie fliaš. Polícia sa však nenechala vyprovokovať.

Budapešť 9. apríla (TASR) - Po protestnom zhromaždení v Budapešti, na ktorom dnes desaťtisíce ľudí vyjadrili podporu Stredoeurópskej univerzite (CEU), došlo k niekoľkým menším incidentom.

Demonštranti, ktorí sa po ukončení zhromaždenia odmietli rozísť, hádzali do policajtov zoradených pred budovou parlamentu rôzne predmety vrátanie fliaš. Polícia sa však nenechala vyprovokovať; k žiadnym zraneniam nedošlo.

Podľa nezávislej študentskej organizácie Slobodu vzdelávaniu, ktorá podujatie zorganizovala, sa na zhromaždení zúčastnilo 70.000-80.000 ľudí.

Časť protestujúcich sa z Kossuthovho námestia neskoro večer premiestnila k ministerstvu ľudských zdrojov i k sídlu vládnej strany Fidesz neďaleko Námestia hrdinov, kde bolo nasadených množstvo policajtov s prilbami na hlavách a fľašami so slzotvorným plynom v rukách. Cestou dav skandoval protivládne heslá.

Hlava štátu by mala novelu podpísať v pondelok. Protestujúci ho vyzvali, aby dal novelu preveriť na ústavnom súde.

Zahraniční profesori vyzvali maďarskú vládu na odvolanie vysokoškolského zákona



Profesori amerických a britských univerzít vyzvali otvoreným listom maďarskú vládu, aby prehodnotila a odvolala novelu vysokoškolského zákona. Podľa agentúry MTI v liste uverejnenom dnes v britskom hospodárskom denníku Financial Times konštatovali, že maďarský kabinet je v 21. storočí prvou európskou vládou, ktorá chce z politických dôvodov zatvoriť solventnú a úspešnú univerzitu.

"Vyzývame aj európskych politikov, aby sa zamysleli nad významom takéhoto vývoja a aby sa ozvali v prospech slobody a autonómie vzdelávania. Mali by tiež zvážiť, či je aj naďalej vhodné členstvo maďarskej vládnej strany Fidesz v Európskej ľudovej strane (EĽS)," píše sa v liste podpísanom piatimi profesormi, podľa ktorých táto novela znamená prakticky likvidáciu Stredoeurópskej univerzity (CEU).



Maďarský denník Magyar Nemzet dnes s odvolaním sa na zdroje z kruhov prezidenta Jánosa Ádera uviedol, že hlava štátu novelu zákona podpíše, aj keď v najneskoršom možnom termíne. Jeho právny poradcovia totiž nenašli nič, čo by zdôvodnilo novelu posunúť na preverenie ústavnému súdu.

Áder údajne v uplynulých dňoch viedol niekoľko rokovaní o situácii CEU, pričom rokoval aj s predstaviteľmi tejto americko-maďarskej univerzity. Tí okrem prezidenta nemali možnosť stretnúť sa pred zrýchleným schválením novely v parlamente s nijakým zástupcom maďarskej vlády.

Podľa minulý utorok schválenej novely bude môcť zahraničná univerzita na maďarskom území existovať iba v prípade, ak funguje aj v krajine pôvodu. Ďalej bude potrebné do pol roka od nadobudnutia účinnosti tohto zákona uzatvoriť príslušnú medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a danou krajinou.

CEU založil v roku 1991 americký finančník maďarského pôvodu George Soros. Proti snahám vládnej strany Fidesz zakázať činnosť univerzity v Maďarsku sa ozvalo niekoľko krajín, od USA až po Francúzsko, ako aj osobnosti významných svetových univerzít vrátane niekoľkých držiteľov Nobelovej ceny. V Budapešti sa tretej demonštrácie na podporu CEU v nedeľu zúčastnili desaťtisíce ľudí.

Nézőpont: Demonštrácie na podporu Sorosovej univerzity sú neopodstatnené



Séria demonštrácií, na ktorých Maďari požadovali v uplynulom týždni stiahnutie novely vysokoškolského zákona a vyjadrili podporu zachovaniu Stredoeurópskej univerzity (CEU) amerického finančníka Georgea Sorosa, sú neopodstatnené. Vyhlásil to dnes v rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu M1 riaditeľ inštitútu Nézőpont Csaba Fodor.

Podľa jeho slov totiž z príslušnej novely vôbec nevyplýva, že CEU bude musieť byť zatvorená. "Môže naďalej fungovať tak ako doteraz. Ide iba o to, že ak bude chcieť udeľovať popri maďarskom diplome aj americký, bude tak môcť robiť iba na základe medzivládnej dohody," povedal.

Na snímke z 4. apríla vidno ľudí podporujúcich Stredoeurópsku univerzitu (CEU), ktorej fungovanie je ohrozené vládnou novelou vysokoškolského zákona v Maďarsku.
Foto: TASR/AP


Fodor podotkol, že na demonštráciách, ktoré sa konali v nedeľu 2. apríla, minulý utorok a poslednú nedeľu, zazneli popri podpore migrácie aj iné klasické opozičné témy, a že do davu sa pokúsili vmiešať klasické ľavicovo-liberálne strany.

"Po tom, čo sa vyjasnia postoje a bude jednoznačné, že CEU môže fungovať ďalej, pravdepodobne zostane úzke jadro protestujúcich, ktorých členovia avizujú, že majú dlhodobé politické ambície, čomu sme boli svedkami aj po iných podobných demonštráciách," dodal analytik, podľa ktorého to bude znamenať ďalšie štepenie opozície.

Na nedeľňajšom protestnom zhromaždení v Budapešti podľa nezávislej študentskej organizácie Slobodu vzdelávaniu, ktorá ho zorganizovala, vyjadrilo CEU podporu 70.000-80.000 ľudí.

Demonštranti, ktorí sa po ukončení zhromaždenia odmietli rozísť, hádzali do policajtov zoradených pred budovou parlamentu rôzne predmety vrátanie fliaš. Časť protestujúcich sa z Kossuthovho námestia neskoro večer premiestnila k ministerstvu ľudských zdrojov i k sídlu vládnej strany Fidesz neďaleko Námestia hrdinov, kde ich čakalo mnoho policajtov s nasadenými prilbami a s fľašami so slzotvorným plynom v rukách. Cestou dav skandoval protivládne heslá.