Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Po desaťročí obnovili komerčné lety medzi Líbyou a Talianskom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Rovnaký priamy spiatočný let by sa mal z Líbye do Talianska vypravovať každú sobotu a stredu.

Tripolis 30. septembra (TASR) - Po takmer desiatich rokoch boli v sobotu obnovené pravidelné komerčné lety medzi Líbyou a Talianskom. Dvakrát týždenne ich budú zaisťovať líbyjské aerolínie Medsky Airways, informujú agentúry AFP a AP.

Európska únia v roku 2014 zakázala líbyjským aerolíniám lietať do svojich členských krajín. Urobila tak po tom, ako sa táto severoafrická krajina prepadla do politického a bezpečnostného chaosu po zvrhnutí dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího.

Sobotňajší let MT522 s 25 cestujúcimi odštartoval dopoludnia z medzinárodného letiska Mitiga v líbyjskej metropoly Tripolis. Lietadlo smerovalo na rímske letisko Fiumicino a naspäť do Tripolisu sa malo vrátiť ešte v sobotu popoludní, uviedli líbyjské úrady.

Rovnaký priamy spiatočný let by sa mal z Líbye do Talianska vypravovať každú sobotu a stredu.

Obnovenie priamych letov medzi oboma krajinami je výsledkom "intenzívneho úsilia o zrušenie európskeho zákazu uvaleného na líbyjské civilné letectvo," napísala na Facebooku líbyjská vláda so sídlom v Tripolise, ktorú podporuje OSN.

Podľa AFP nie je jasné, akým spôsobom sa líbyjským aerolíniám podarilo uskutočniť sobotňajší let do Talianska napriek zákazu EÚ, ktorý je stále ešte v platnosti.

Už v roku 2022 obnovila lety do Líbye Malta. Taliansko, bývalá koloniálna mocnosť Líbye, sa tak stalo druhou krajinou EÚ, ktorá pristúpila k takémuto kroku.

Talianska vláda už v júli oznámila, že umožní civilné lety z Líbye. Talianske a líbyjské úrady sa zároveň dohodli, že letecké spojenie medzi Rímom a Tripolisom bude zabezpečovať jedna letecká spoločnosť z každej krajiny.

V priebehu posledného desaťročia sa z Európy do Líbye muselo lietať cez Tunis, Istanbul či Káhiru.

Líbya je stále politicky rozdelená medzi tzv. vládu národnej jednoty sídliacu v západolíbyjskom Tripolise, ktorá má podporu OSN, a na súperiacu vládu ovládajúcu východ krajiny. Obe strany sa opierajú o podporu viacerých miestnych ozbrojených skupín, ako aj regionálnych a svetových mocností.