Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Po dianí v nemeckom Köthene začali trestné stíhanie už celkove 16 osôb

Na snímke pochod v Köthene 9. septembra 2018. Foto: TASR/AP

Po pondelňajšej ohlásenej demonštrácii krajinského poslanca Alternatívy pre Nemecko (AfD) v rovnakom sasko-anhaltskom meste pribudli trestné stíhania ďalších štyroch ľudí.

Köthen 11. septembra (TASR) - Nemecká polícia začala po nedeľňajšom "smútočnom pochode" v Köthene, na ktorom sa podľa oficiálnych miest zúčastnili popri znepokojených občanoch aj stovky extrémistov, trestné stíhanie 12 osôb podozrivých okrem iného z trestného činu podnecovania k nenávisti.

Po pondelňajšej ohlásenej demonštrácii krajinského poslanca Alternatívy pre Nemecko (AfD) v rovnakom sasko-anhaltskom meste pribudli trestné stíhania ďalších štyroch ľudí.

Informácie priniesla v utorok tlačová agentúra DPA.

Ako je známe, v noci na nedeľu zomrel po spore s najmenej dvoma Afgancami v Köthene 22-ročný muž, ktorého úmrtie zapríčinilo náhle zlyhanie srdca. Nešťastník mal od detstva v tele kardiostimulátor, zranenia pri hádke sa vraj na jeho smrti podľa výsledkov pitvy nepodpísali.

Ani to však nezabránilo v pondelok večer asi 600 demonštrantom, aby ulicami mesta prešli mĺkvo na miesto incidentu.

Pravicoví radikáli mobilizovali svojich stúpencov aj v prípade pondelkovej večernej demonštrácie v Halle, kde niektorí zo 450 prítomných podľa policajných zdrojov hajlovali. Viacerí z nich boli silno podnapití a pľuli na prítomných mužov zákona. V tomto prípade polícia koná v celkove 14 prípadoch pre podozrenie z trestného činu ublíženia na zdraví a použitia protiústavných symbolov, informoval v utorok Stredonemecký rozhlas (MDR).

V utorok večer by sa v Köthene mala uskutočniť smútočná bohoslužba.