Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Po dni voľna s horúčkou sa pápež vrátil k svojim povinnostiam

Pápež František. Foto: TASR/AP

V pondelok má pápež naplánované stretnutie s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom.

Vatikán 27. mája (TASR) - Pápež František, ktorý v piatok pre horúčku zrušil svoj pracovný program, v sobotu na audiencii vo Vatikáne prijal účastníkov konferencie Globálna estetika katolíckej predstavivosti.

Konferenciu, na ktorej sa zúčastnili aj básnici, spisovatelia, či scenáristi a filmári vrátane amerického režiséra Martina Scorseseho, zastrešili časopis jezuitskej rehole La Civilt Cattolica a Georgetownská univerzita, informoval spravodajský web Vatican News.

Pápež, ktorý bol pred takmer dvoma mesiacmi hospitalizovaný so zápalom priedušiek, mal na piatok naplánovaných viacero stretnutí. Nebolo jasné, s kým sa mal 86-ročný pápež stretnúť, keďže jeho program nebol zverejnený.

Pápežovým najbližším verejným vystúpením bude v nedeľu omša na slávnosť Zoslania Ducha Svätého v Bazilike sv. Petra, po ktorej bude nasledovať tradičná modlitba Raduj sa, nebies Kráľovná (Regina Coeli).

V pondelok má pápež naplánované stretnutie s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom.

František, ktorý bol za pápeža zvolený v roku 2013, mal vlani viacero zdravotných problémov: od pretrvávajúcej bolesti pravého kolena až po nedávny pobyt v nemocnici so zápalom priedušiek. Dostal vtedy intravenózne antibiotiká a po troch dňoch bol prepustený do domácej liečby.

Pápežov zdravotný stav vyvoláva obavy a vytvára živnú pôdu pre špekulácie, že by sa mohol rozhodnúť odísť do dôchodku, ako to svojho času urobil jeho predchodca Benedikt XVI., konštatovala agentúra Reuters.