Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Po havarovanom vrtuľníku s iránskym prezidentom naďalej pátrajú

Na snímke, ktorú poskytla tlačová agentúra Islamskej republiky IRNA, vrtuľník s iránskym prezidentom Ebrahimom Raisim štartuje na iránskej hranici s Azerbajdžanom po tom, ako prezident Raisi a jeho azerbajdžanský náprotivok Ilham Alijev slávnostne otvorili priehradu Qiz Qalasi alebo Dievčenský hrad v Azerbajdžane, Irán, v nedeľu 19. mája 2024. Foto: TASR/AP

Záchranári prehľadávajú miesto aj pomocou psov a dronov. Do akcie je zapojených viac ako 40 záchranných tímov.

Teherán 19. mája (TASR) - Po havarovanom vrtuľníku, na ktorého palube bol údajne aj iránsky prezident Ebráhím Raísí, naďalej pátrajú, informovali v nedeľu tamojšie médiá. S posádkou sa zatiaľ nepodaril nadviazať kontakt a záchrannú akciu v hornatej oblasti komplikujú zlé poveternostné podmienky, ktoré sprevádza hustá hmla. TASR o tom píše podľa agentúr AP, AFP, DPA a Reuters.

Spolu s Raísím cestoval aj iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján a ďalší predstavitelia. Jeden z iránskych úradníkov pre agentúru Reuters uviedol, že ich život je v ohrození.

Záchranári prehľadávajú miesto aj pomocou psov a dronov. Do akcie je zapojených viac ako 40 záchranných tímov.

K incidentu došlo v iránskej provincii Východný Azerbajdžan pri hraniciach s Azerbajdžanom, približne 600 kilometrov severozápadne od iránskeho hlavného mesta Teherán.

Raísí bol v nedeľu ráno v Azerbajdžane, aby spolu s tamojším prezidentom Ilhamom Alijevom slávnostne otvoril priehradu. Ide o tretiu priehradu, ktorú oba národy postavili na rieke Aras.

Irán v krajine využíva rôzne vrtuľníky, ale medzinárodné sankcie sťažujú získavanie súčiastok na ich prevádzku a opravy, pripomína AP. Vojenská letecká flotila Teheránu pritom z veľkej časti pochádza z obdobia pred islamskou revolúciou v roku 1979.