Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Po krádežiach v obchodoch kolumbijská armáda posilnila bezpečnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na stovky mladých ľudí hádžúcich kamene použila polícia slzný plyn. Počas zásahu v obchodoch došlo k početnému zatýkaniu.

Bogota 22. februára (TASR) - Kolumbijské armádne sily v stredu posilnili bezpečnosť po tom, ako davy ľudí v Bogote a ďalších mestách v 16 supermarketoch rozbili okná a ukradli z nich potraviny. Podľa vlády šlo o zásterku na ukrytie majetku bývalých povstalcov z FARC. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

Na stovky mladých ľudí hádžúcich kamene použila polícia slzný plyn. Počas zásahu v obchodoch došlo k početnému zatýkaniu. Generálna prokuratúra tieto krádeže pripísala na vrub strane Revolučná alternatívna sila Kolumbie (FARC), ktorá je nasledovníkom hnutia Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (taktiež FARC).

Generálna prokuratúra v pondelok uviedla, že zabaví 60 supermarketov, rovnako ako aj domy, dobytok a obchodné spoločnosti v hodnote 227,8 miliónov dolárov. Podľa prokuratúry ide o majetok, ktorý hnutie FARC nenahlásilo, keď na konci roku 2016 podpísalo s vládou mierovú dohodu.

Reťazec supermarketov Supercundi bol zapísaný pod menami troch bratov, aby strana utajila svoj majetok a pranie špinavých peňazí - v skutočnosti ho však vlastní FARC, dodala generálna prokuratúra.

Lídri z FARC odmietli v stredu akékoľvek spojenie s reťazcom Supercundi a obvinenia nazvali "falošnými správami".