Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Po lejakoch a povodniach hlásia v Japonsku mŕtvych a nezvestných

Evakuácia ľudí v meste Kurashiki. Foto: TASR/AP

V niektorých zasiahnutých oblastiach sú neprejazdné cesty a úrady varujú pred zosuvmi pôdy.

Tokio 7. júla (TASR) - Na 49 mŕtvych stúpol v sobotu počet obetí pokračujúcich prudkých dažďov a povodní, ktoré sužujú juhozápadné časti Japonska. Najmenej 48 ľudí je nezvestných, informovala agentúra Reuters s odvolaním na správy japonských médií.

Japonský meteorologický ústav JMA vydal v dôsledku nepriaznivého počasia varovanie pre obyvateľov v troch prefektúrach na západe hlavného japonského ostrova Honšu. Predtým sa varovanie týkalo dovedna piatich prefektúr. Meteorológovia označili dažde za "historické" a varovali pred zosuvmi pôdy, stúpajúcou hladinou riek a silným vetrom.

Na záberoch z vrtuľníka vidno obyvateľov mesta Kurašiki na strechách svojich domov, ako mávajú pre pomoc a japonských vojakov, ktorí pomocou člnov zachraňujú zo zaplavenej rieky deti v Hirošime.

V meste Motojama na ostrove Šikoku, približne 600 kilometrov od Tokia, spadlo za 24 hodín 583 milimetrov zrážok, informoval meteorologický ústav.

Medzi obeťami bol muž, ktorý spadol z mosta do rieky v meste Hirošima na západe Japonska a tiež 77-ročný muž, ktorého v meste Takašima, asi 56 kilometrov východne od Kjóto, strhlo do kanála.

V dôsledku zosuvov pôdy zostalo v kritickom stave štyria zranení v prefektúrach Ehime, Hirošima a Jamaguči.

Do sobotného rána úrady nariadili z postihnutých oblastí evakuovať viac ako 1,6 milióna ľudí pre obavy z ďalších zosuvov a záplav, pričom 3,1 miliónom ďalším odporučili z bezpečnostných dôvodov odísť zo svojich domovov.

Do záchrannej operácie sa zapojilo približne 48.000 policajtov, hasičov a príslušníkov Japonských sebaobranných síl (JSDF).

Juhozápad Japonska zasiahol v uplynulých dňoch silný tajfún Prapiroon, ktorý po sebe zanechal následky aj na ostrovoch Okinava a Kjúšu.