Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Po násilnej smrti politika prezident Cartes odvolal ministra vnútra

Na snímke je zastrelený opozičný paraguajský politik Rodrigo Quintana. Foto: TASR AP

Príčinou odvolania sú masové protesty v Paraguaji a smrť opozičného lídra, 25-ročného Rodriga Quintanu.

Asunción 2. apríla (TASR) - Paraguajský prezident Horacio Cartes dnes odvolal z funkcie ministra vnútra a hlavného policajného veliteľa. Príčinou odvolania sú masové protesty v krajine a smrť opozičného lídra, 25-ročného Rodriga Quintanu, informovala agentúra AP.

Quintana prišiel o život vo svojej kancelárii v sídle Skutočnej radikálno-liberálnej strany v Asuncióne po tom, ako sa tam začala policajná razia. Zatiaľ nie je známe, kto nesie zodpovednosť za smrť mladého politika - polícia oznámila, že vedie interné vyšetrovanie.

Sídlo strany sa nachádza pomerne ďaleko od tých lokalít v hlavnom meste, kde došlo k masovým nepokojom. Ich centrom sa stala budova Kongresu.

Protesty v Paraguaji vypukli po tom, ako horná komora parlamentu - Senát - schválila zmenu ústavy, ktorá prezidentovi umožní znovuzvolenie na druhé funkčné obdobie. Ľudia nespokojní s týmto rozhodnutím vyšli do ulíc, pričom na budove Kongresu vybili okná a podpálili ju. Polícia počas zásahu proti demonštrantom nasadila vodné delá a strieľala do davu gumenými projektilmi.

Zákonná norma, ktorá prezidentovi v Paraguaji umožňuje byť zvolený len na jedno funkčné obdobie, bola prijatá po tom, ako v roku 1989 padla diktatúra Alfreda Stroessnera. Ten bol pri moci nepretržite 35 rokov.