Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Po nočných útokoch na Cherson je zranených 11 ľudí vrátane bábätka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ukrajina znovu dobyla hlavné mesto Chersonskej oblasti v novembri 2022, ale mesto je stále v dosahu ruskej paľby.

Kyjev 8. októbra (TASR) - Ruské ostreľovanie obytných častí mesta Cherson na juhu Ukrajiny v noci na nedeľu spôsobilo zranenia jedenástim ľuďom vrátane deväťmesačného bábätka, informovali miestne úrady. TASR prevzala správy z tlačových agentúr AFP a Reuters.

Ukrajina znovu dobyla hlavné mesto Chersonskej oblasti v novembri 2022, ale mesto je stále v dosahu ruskej paľby.

"Cherson zažil strašnú noc, pretože ruské sily opakovane ostreľovali mesto a okolité obce," uviedol oblastný gubernátor Oleksandr Prokudin.

"Zranených bolo 11 ľudí. S miernymi zraneniami hospitalizovali 27-ročnú ženu a jej deväťmesačnú dcéru," dodal gubernátor.

Prokudin zverejnil video zachytávajúce bytovú budovu s rozbitými oknami a múrmi na niekoľkých poschodiach.

Medzi zranenými je aj 33-ročný zdravotník Červeného kríža, ktorého hospitalizovali.

Poškodených bolo niekoľko domov a plynové potrubie.

"Taktika teroru je to, čo Rusko pokladá za užitočné a čomu dôveruje," napísal v aplikácii Telegram vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Za posledných 24 hodín bolo zaznamenaných 59 útokov na časť Chersonskej oblasti ovládanej Ukrajinou, z toho mesto Cherson bolo ostreľované 19-krát, informoval podľa agentúry Reuters gubernátor Prokudin.

Rusko po napadnutí Ukrajiny vo februári 2022 často podniká nálety na jej územie a ostreľuje ho. Ukrajina vyhlasuje, že jej protiofenzíva na juhu a východe postupne napreduje; cieľom je vytlačiť ruské invázne sily z ukrajinského územia.