Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Trudeau prisľúbil podporu rodinám obetí z detského masového hrobu

Kanadský premiér Justin Trudeau, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Pozostatky vyše dvoch stoviek detí sa našli na pozemku bývalej cirkevnej internátnej školy v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia.

Montreal 1. júna (TASR) - Po objavení masového hrobu s pozostatkami 215 detí pri niekdajšom štátnom internáte pre pôvodných obyvateľov prisľúbil kanadský premiér Justin Trudeau preživším z takýchto zariadení viac podpory. Informuje v utorok agentúra DPA.

"Sľúbili sme konkrétne opatrenia, takýmto spôsobom budeme preživšie rodiny a pôvodných obyvateľov podporovať," povedal kanadský premiér v pondelok miestneho času bez uvedenia podrobností.

Detské topánky, tenistky a červená ruža sú na chodníku na pamiatku viac než 200 detí, ktorých pozostatky objavili v masovom hrobe pri niekdajšom štátnom internáte pre pôvodných obyvateľov na pozemku bývalej cirkevnej internátnej školy v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia v pondelok 1. júna 2021.
Foto: TASR/AP


"Žiaľ, nejde o žiadnu výnimku alebo ojedinelý prípad. Nebudeme sa predtým skrývať. Musíme uznať pravdu," dodal kanadský premiér, že takéto školy boli realitou. "Jedna tragédia, ktorá existovala tu v našej krajine, a my sa k tomu musíme priznať," dodal.

Pozostatky vyše dvoch stoviek detí sa našli na pozemku bývalej cirkevnej internátnej školy v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia. Škola vznikla pred vyše storočím a jej cieľom bola asimilácia pôvodných obyvateľov. Telá detí objavili pomocou špeciálneho radaru a niektoré z nich podľa zástupcov miestnej komunity nemali ani tri roky. Kanadskí indiáni sa teraz v súčinnosti s múzeami i súdnym lekárom usilujú získať akékoľvek záznamy o týchto úmrtiach.

Na archívnej snímke budova školy v meste Kamloops v provincii Britská Kolumbia, kde našli pozostatky žiakov pomocou špeciálneho radaru.
Foto: TASR/AP


Zariadenia známe ako "pobytové školy" boli od 17. storočia do 90. rokov storočia minulého v Kanade spravované a financované vládou. Prevádzkovali ich zväčša cirkvi a náboženské organizácie. Deti pôvodných obyvateľov boli odňaté svojim rodinám a umiestnené v takýchto zariadeniach, kde sa museli učiť tradície európskych kolonistov, aby zabudli na vlastný jazyk a kultúru. Násilie a pohlavné zneužívanie bolo v takýchto zariadeniach na dennom poriadku, približuje DPA.