Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Obama navštívil Afganistan pri príležitosti výročia smrti bin Ládina

Barack Obama Foto: TASR/AP Photo/Kevin Lamarque

Barack Obama vystúpil pred vojakmi, navštívil i nemocnicu. V Kábule došlo k výbuchu, ku ktorému sa prihlásilo hnutie Taliban.

Kábul 2. mája (TASR) - Vodca teroristickej siete al-Káida Usáma bin Ládin dostal, čo si zaslúžil. Počas vopred neohlásenej návštevy Afganistanu to dnes pred americkými vojakmi na základni Bagram povedal prezident USA Barack Obama.

Obama vojakom povedal, že vojna v Afganistane sa ešte neskončila a čaká ich ťažká práca, po viac ako desaťročí vojny je však "svetlo na horizonte".

Návšteva pripadá na prvé výročie smrti bin Ládina, strojcu útokov na USA z 11. septembra 2001, ktorého americké komando zabilo v susednom Pakistane.

Obama priznal, že Afganistan čakajú ťažké dni, zdôraznil však, že Afganci preberajú kontrolu nad vlastnou budúcnosťou. Povedal, že cena vojny bola vysoká, dohoda s Afganistanom však otvára cestu "k mierovej budúcnosti".

"Teraz sme spoločne odhodlaní nahradiť vojnu mierom," vyhlásil Obama usadený vedľa Karzaja. Dohoda má vyslať signál povstalcom, že po stiahnutí zahraničných vojakov plánovaným na rok 2014, nezostane afganská vláda bez podpory a krajinu opäť neovládnu. Tiež ich má podporiť k mierovým rokovaniam.

Obama vidí svetlo nového dňa

Barack Obama
Foto: TASR/AP Photo/Charles Dharapak
Obama v utorok počas návštevy Afganistanu vyhlásil, že bojová úloha USA v krajine sa končí, tak ako sa už skončila v Iraku.

"Na horizonte vidíme svetlo nového dňa," povedal na prvé výročie zabitia lídra al-Káidy Usámu bin Ládina v nezvyčajnom prejave určenom Američanom, ktorý do sveta vysielali z leteckej základne v Bagrame. "Naším cieľom je zničiť al-Káidu a smerujeme presne k tomu," vyhlásil.

Obama s prejavom vystúpil po tom, čo s afganským prezidentom Hámidom Karzajom v Kábule podpísal dohodu o strategickom partnerstve, ktorá upravuje vzájomné vzťahy po odchode zahraničných vojakov plánovanom na koniec roka 2014. Obama povedal, že americkí vojaci sa budú aj po tomto termíne v Afganistane podieľať na protiteroristických aktivitách a výcviku afganských ozbrojených síl.

"V tejto krajine však nebudeme budovať stále základne, ani nebudeme hliadkovať v mestách a horách," vyhlásil.

Barack Obama
Foto: TASR/AP Photo/Charles Dharapak
"Tento čas vojny sa začal v Afganistane," povedal s odkazom na skutočnosť, že bin Ládin útoky na USA z 11. septembra 2001 zorganizoval z Afganistanu.

"So vzájomnou dôverou a zrakom upreným do budúcnosti, dokončime túto prácu a budujme spravodlivý a trvalý mier," vyhlásil Obama.

Americký prezident vystúpil aj s prejavom pred vojakmi a navštívil nemocnicu na základni, kde udelil desať Purpurových sŕdc.



Po odchode Obamu sa ozval výbuch

V afganskom Kábule sa dnes ozval výbuch, len pár hodín po tom, čo Obama ukončil návštevu v krajine. Samovražedný bombový útok si vyžiadal najmenej šesť mŕtvych.

Atentátnik nálož umiestnenú v automobile odpálil na východe mesta pri stráženom ubytovacom komplexe pre cudzincov, ktorí v krajine pracujú. K zodpovednosti sa prihlásilo hnutie Taliban. Hovorca hnutia povedal, že útok zorganizovali na protest proti Obamovej návšteve, ktorý s afganským prezidentom Hámidom Karzajom podpísal dohodu o strategickom partnerstve.

Jeden zo zabitých je gurkhský strážca, zvyšok tvoria náhodní okoloidúci.

Po prvom útoku nasledoval minimálne jeden ďalší výbuch a z komplexu, známeho ako Zelená dedina, sa ozývala streľba, ktorá trvala niekoľko hodín. Podľa agentúry AP nie je jasné, či sa útok skončil.

Hovorca Talibanu agentúre Reuters telefonicky povedal, že jeden člen hnutia odpálil auto pred vojenskou základňou a ďalší mudžahidíni zvádzajú boje v priestoroch základne. "Nepriateľ utrpel veľmi veľké straty," povedal Zabihulláh Mudžahíd.

Varovný systém amerického veľvyslanectva vyzval zamestnancov, aby sa nezdržiavali pri oknách a ukryli sa.