Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarská vláda a opozícia sa vzájomne obviňujú po odstúpení od OH 2024

Predseda Maďarského olympijského výboru (MOB) Zsolt Borkai (v popredí) reční na radnici v Budapešti 22. februára 2017. V pozadí starosta Budapešti István Tarlós. Maďarsko odstúpi od kandidatúry na usporiadanie olympijských hier v roku 2024, informovala v stredu večer 22. februára 2017 verejnoprávna televízna stanica M1. V hre o OH 2024 tak zostávajú Los Angeles a Paríž. O tom, ktoré mesto napokon usporiada vrcholné podujatie, rozhodne Medzinárodný olympijský výbor v septembri 2017. Foto: TASR

V hre o OH 2024 tak zostávajú Los Angeles a Paríž. O tom, ktoré mesto napokon usporiada vrcholné podujatie, rozhodne Medzinárodný olympijský výbor v septembri 2017.

Budapešť 23. februára (TASR) - Maďarská vláda a opozičné strany sa vzájomne obviňujú zo zmarenia možnosti uchádzať sa o usporiadanie olympijských hier v roku 2024. Podľa verejnoprávnej televíznej stanice M1 Maďarsko v stredu avizovalo, že odstúpi od kandidatúry.

Premiér Viktor Orbán, predseda Maďarského olympijského výboru (MOB) Zsolt Borkai a starosta Budapešti István Tarlós sa v stredu večer rozhodli, že Maďarsko odstúpi od kandidatúry, pretože pre krajinu by uchádzanie sa o možnosť usporiadania hier bolo veľkou stratou prestíže.

Podľa spravodajského servera 24.hu zverejnili vo štvrtok v maďarskom vestníku rozhodnutie premiéra Orbána, ktorým vyzýva budapeštianske mestské zastupiteľstvo, aby stiahlo žiadosť o možnosť usporiadania olympijských hier. Orbánov kabinet vyjadril názor, že takáto kandidatúra je národnou záležitosťou, ktorá si vyžaduje konsenzus.

Predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Lajos Kósa povedal, že opozícia v tejto záležitosti viackrát klamala. "Najskôr prisľúbili podporu kandidatúre, potom však nabúrali celonárodnú jednotu, čím šance hlavného mesta na získanie práva zorganizovať olympijské hry znížili na minimum," dodal Kósa.

Podľa jeho slov cieľom opozície bolo spôsobiť Budapešti i celej krajine vážnu stratu prestíže.

Hnutie Momentum - odporcovia kandidatúry na usporiadanie OH 2024 - zorganizovalo petíciu a získalo potrebné množstvo podpisov na vypísanie referenda. Podpisy zbierali aj opozičné strany.

Podľa hnutia je škoda, že prípadné ľudové hlasovanie by spôsobilo stratu prestíže, ako sa uvádza v rozhodnutí o odstúpení. "Vládu zrejme nezaujíma názor ľudí," uviedlo hnutie.

Vládny Fidesz sa neodváži vypísať referendum, lebo sa obáva ďalšej porážky, reagovala na odstúpenie kandidatúry Maďarská socialistická strana (MSZP). Socialisti pripomenuli predchádzajúce dve neúspešné referendá: o otvorení obchodov v nedeľu, ktoré sa konalo pred rokom a októbrový plebiscit o migračných kvótach.

"Odstúpenie od kandidatúry je úspechom všetkých Maďarov," uviedla opozičná strana Együtt (Spolu), podľa ktorej strana bola od začiatku proti budapeštianskej kandidatúre. Ochranárska opozičná strana Politika môže byť iná (LMP) zdôraznila, že Maďarsko by malo financie míňať v prvom rade na zdravotníctvo, vzdelávanie, zvýšenie miezd a na pomoc zaostalým regiónom.

V hre o OH 2024 tak zostávajú Los Angeles a Paríž. O tom, ktoré mesto napokon usporiada vrcholné podujatie, rozhodne Medzinárodný olympijský výbor v septembri 2017.