Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Po páde lavíny v Švajčiarsku našli troch mŕtvych a jedného zraneného

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vo Švajčiarsku počas uplynulej zimnej sezóny, do konca marca, zahynulo pri 12 lavínach 14 ľudí.

Zermatt 1. apríla (TASR) – Tri telá vytiahli zo snehu niekoľko hodín po páde lavíny v lyžiarskom stredisku Zermatt v južnom Švajčiarsku. Štvrtú osobu našli zranenú, oznámila miestna polícia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Masy snehu sa zosunuli v oblasti Riffelberg mimo vyznačených a kontrolovaných tratí, kde sa skúsení lyžiari pohybujú v hlbokom snehu, uviedol predtým hovorca polície kantónu Valais (Wallis).

Lavína bola podľa neho veľmi veľká, čomu zodpovedala aj plocha pátrania a počet policajtov a záchranárov, ktorí sa doň zapojili aj s pomocou vrtuľníkov a pátracích psov.

Švajčiarske úrady v pondelok ráno varovali pred vysokým nebezpečenstvom lavín. Vysoké riziko zosuvu platilo aj v rakúskom Tirolsku a v talianskom Južnom Tirolsku. Dôvodom bolo veľa nového snehu a vietor dosahujúci miestami silu orkánu.

Vo Švajčiarsku počas uplynulej zimnej sezóny, do konca marca, zahynulo pri 12 lavínach 14 ľudí. Pred troma týždňami zomreli neďaleko Zermattu šiesti skialpinisti, ktorí sa v zlom počasí nedokázali dostať do bezpečia a zamrzli.