Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Po podozrení na únik uzavreli plynovod medzi Fínskom a Estónskom

Ilustračná snímka. FOTO TASR – Roman Hanc Foto: TASR - Roman Hanc

Fínsky plynárenský systém zostáva stabilný, pričom dodávky sú zabezpečene prostredníctvom plávajúceho terminálu na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Inkoo, dodal Gasgrid.

Helsinki 8.októbra (TASR) - Fínsko v nedeľu oznámilo pre podozrenia na únik odstavenie plynovodu z Estónska. Zastavili sa tak dodávky plynu cez jediný funkčný plynovod zo zahraničia. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Na základe pozorovaní vzniklo podozrenie, že v pobrežnom plynovode medzi Fínskom a Estónskom uniká (plyn)," uviedla spoločnosť Gasgrid, štátny prevádzkovateľ plynovodov. Uviedla, že v noci zaznamenali "nezvyčajný pokles tlaku" v plynovode Balticconnector a prípad preveruje spolu s estónskym prevádzkovateľom prenosovej sústavy Elering.

Fínsky plynárenský systém zostáva stabilný, pričom dodávky sú zabezpečene prostredníctvom plávajúceho terminálu na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Inkoo, dodal Gasgrid.

Plynovod Balticconnector spojil fínske Inga a estónske Paldiski v roku 2019. Od mája 2022 bol jediným funkčným plynovodom zásobujúcim zemným plynom Fínsko.

Helsinki po invázii Moskvy na Ukrajinu zastavili dovoz z Ruska, pretože odmietali platiť v rubľoch. Bola to podmienka Ruska uložená "nepriateľským krajinám" ako spôsob na obídenie západných sankcií voči ruskej centrálnej banke.

Fínsko spustilo terminál LNG v Inkoo určený aj pre Estónsko v apríli 2023. Zemný plyn predstavuje približne päť percent spotreby energie Fínska, využíva sa najmä v priemysle a kombinovanej výrobe tepla a elektriny.