Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku poškodili hrob De Gaulla: Polícia už má podozrivých

Na archívnej snímke Charles de Gaulle: Generál, ktorý viedol francúzsky odboj počas druhej svetovej vojny, bol prvým prezidentom 5. francúzskej republiky (1958-1969). V roku 1958 bol ešte zvolený zborom voliteľov. V priamych prezidentských voľbách v roku 1965 získal 55,2 percenta hlasov. Odstúpil v roku 1969, zomrel o rok neskôr. Foto: TASR/AP

Krátko po čine polícia spustila pátranie po približne 30-ročnom mužovi, ktorý v sobotu popoludní vyskočil na generálov hrob a kopancami zvalil kamenný kríž.

Paríž 31. mája (TASR) - Francúzske úrady zadržali a vzali do vyšetrovacej väzby muža a ženu z mesta Chaumont, ktorí sú podozriví v súvislosti s poškodením hrobu zakladateľa Piatej republiky, generála Charla de Gaulla.

Žandarméria v Remeši poverená vyšetrovaním prípadu, ktorý sa odohral v sobotu na cintoríne v obci Colombey-les-Deux-Eglises v departemente Haute-Marne, zadržala päť podozrivých, pričom spomínaných dvoch vzala do vyšetrovacej väzby, informovala dnes televízia France 3.

Krátko po čine polícia spustila pátranie po približne 30-ročnom mužovi, ktorý v sobotu popoludní vyskočil na generálov hrob a kopancami zvalil kamenný kríž. Scénu zachytila bezpečnostná kamera nainštalovaná na cintoríne práve kvôli generálovmu hrobu.

Po svojom čine muž cintorín opustil vchodom, pri ktorom ho podľa viacerých svedkov čakalo auto so ženou za volantom.

Starosta obce Colombey, Pascal Babouot, sa v nedeľu pre médiá vyjadril, že vandalský čin spáchal pravdepodobne psychicky narušený človek.

Podobné trestné činy sa podľa francúzskeho zákonníka trestajú odňatím slobody do päť rokov.

Vandalský čin v sobotu podvečer odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý vo svojom vyhlásení zdôraznil, že generála de Gaulla a jeho pamiatku majú v úcte všetci Francúzi. Požiadal príslušné úrady o čo najrýchlejšie prešetrenie prípadu a nápravu napáchaných škôd. V podobnom duchu sa vyjadrili aj ďalší francúzski politici.

De Gaulle, legendárny francúzsky generál a štátnik, sa počas druhej svetovej vojny sa stal vodcom francúzskeho hnutia odporu. V auguste 1944 bol vymenovaný za predsedu francúzskej Rady ministrov a neskôr bol zvolený za prezidenta krajiny, čím boli položené základy Piatej republiky.

Na jar roku 1969 de Gaulle z úradu odstúpil. Zomrel v novembri 1970 v Colombey-les-Deux-Eglises, kde vlastnil usadlosť La Boisserie. Na miestnom cintoríne je po de Gaullovom boku pochovaná aj jeho manželka Yvonne a dcéra Anne.