Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Po potopení lode pri tuniskom pobreží zahynulo najmenej 100 migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Preplnené plavidlo sa potopilo pri pobreží neďaleko mesta Sfax.

Tunis/Ženeva 5. júna (TASR) - Najmenej 100 ľudí zahynulo po tom, ako sa pri tuniskom pobreží v noci zo soboty na nedeľu potopila loď s migrantmi. Vyplýva to z utorkového vyhlásenia Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), o ktorom informovala agentúra AP.

Preplnené plavidlo sa potopilo pri pobreží neďaleko mesta Sfax. Podľa hovorcu Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Williama Spindera 52 obetí už potvrdili a "približne 60" ďalších je pravdepodobne mŕtvych. Spinder tiež uviedol, že záchranné operácie boli pozastavené v dôsledku nepriaznivého počasia.

"Medzi obeťami... je 48 Tunisanov, 24 z nich už identifikovali," uviedla IOM na svojej internetovej stránke.

Podľa agentúry Reuters sa z lode, v ktorej sa pravdepodobne plavilo až 180 migrantov, podarilo doposiaľ zachrániť 68 ľudí, prevažne obyvateľov Tuniska.

Nezamestnaní Tunisania a Afričania sa často pokúšajú dostať na provizórnych plavidlách z Tuniska na taliansky ostrov Sicília, pripomína Reuters. IOM uviedla, že v období medzi 1. januárom a 30. aprílom sa na talianske pobrežie dostalo 1910 tuniských migrantov, z toho 39 žien a 307 maloletých.

V pondelok nový taliansky minister vnútra Matteo Salvini povedal, že Taliansko už naďalej nebude "európskym utečeneckým táborom", a zaviazal sa k prísnym opatreniam na zníženie počtu prisťahovalcov.