Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Po protestoch zatvorili srbsko-ruský mládežnícky tábor

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V tábore v pohorí Zlatibor boli deti už od veku 12 rokov - oblečené vo vojenských uniformách. Ruskí a srbskí inštruktori ich cvičili, ako majú používať strelné zbrane a nože.

Belehrad 17. augusta (TASR) - Srbská polícia v piatok uzatvorila letný mládežnícky tábor na západe krajiny, ktorý organizovali ruské a srbské krajne pravicové skupiny.

V tábore v pohorí Zlatibor boli deti už od veku 12 rokov - oblečené vo vojenských uniformách. Ruskí a srbskí inštruktori ich cvičili, ako majú používať strelné zbrane a nože. Podobné cvičenie sa konalo minulý rok v Rusku, pripomína agentúra AP.

Srbský minister vnútra Nebojša Štefanovič uviedol, že tábor zrušili, "vzhľadom na možné zneužívanie detí". Účastníkov poslali domov.

Ľudskoprávne skupiny a mnohí ďalší vyjadrovali rozhorčenie, keď na videu videli, ako sa mladí ľudia v tábore vyzdobenom ruskými a srbskými vlajkami podrobujú cvičeniam vo vojenskom štýle.

Organizátori tábora Vlasteneckej mládeže tvrdia, že ich zámerom je naučiť deti zručnosti sebaobrany, ako dávať prvú pomoc a rozvíjať srbsko-ruské priateľstvo.

"Keď vidíme deti vo vojenských uniformách, keď vidíme tie vojenské cvičenia, ktorým sa podrobujú, je jasné, že nejde o skautov, ale o ideologickú indoktrináciu," uviedla Isidora Stakičová z Belehradského centra pre bezpečnostnú politiku.

Srbsko, ktoré chce oficiálne vstúpiť do Európskej únie, je pod silným tlakom ruskej propagandy, aby opustilo svoj prozápadný kurz, uvádza AP a pripomína, že Srbsko zostáva jediným ruským spojencom na Balkáne a odmieta sa pripojiť k západným sankciám proti Kremľu za jeho úlohu v bojoch na východe Ukrajiny. Srbsko tiež rozvíja úzke vojenské vzťahy s Moskvou.