Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Po pustošivom zemetrasení zaznamenali v Indonézii 451 dotrasov

Muž si berie svoje veci zo zničeného domu po zemetrasení na indonézskom ostrove Severný Lombok 6. augusta 2018. Foto: TASR/AP

V dôsledku štvrtkového dotrasu s magnitúdou 6,2 sa zrútili budovy, ktoré poškodilo už nedeľné zemetrasenie. Dotras si vyžiadal životy najmenej troch ľudí a ďalších 24 osôb utrpelo zranenia.

Jakarta 10. augusta (TASR) - Najmenej 451 dotrasov zaznamenali od pustošivého zemetrasenia, ktoré zasiahlo pred piatimi dňami indonézsky ostrov Lombok. Informovala o tom v piatok indonézska Národná agentúra pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB).

V dôsledku štvrtkového dotrasu s magnitúdou 6,2 sa zrútili budovy, ktoré poškodilo už nedeľné zemetrasenie. Dotras si vyžiadal životy najmenej troch ľudí a ďalších 24 osôb utrpelo zranenia, uviedol hovorca agentúry Sutopo Nugroho.

Podľa oficiálnej bilancie agentúry BNPB pri nedeľnom zemetrasení s magnitúdou 7,0 zahynulo 259 ľudí; minister bezpečnosti Wiranto vo štvrtok uviedol, že o život prišlo najmenej 319 osôb. Viac ako 1030 ľudí hospitalizovali so zraneniami a ďalších 270.000 prišlo o strechu nad hlavou, dodal Nugroho.

Indonéziu často sužujú zemetrasenia vzhľadom na to, že sa nachádza na tzv. Ohnivom kruhu, kde sa odohráva až 90 percent všetkých zemetrasení na svete.

V decembri 2004 silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 pri indonézskom ostrove Sumatra vyvolalo vlnu cunami, ktorá vo vyše desiatke krajín juhovýchodnej Ázie zabila 230.000 ľudí.