Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Po rekonštrukcii opäť sprístupnili ruiny rozsiahleho Aigaiského paláca

Návštevníci počúvajú sprievodcu počas prehliadky pozostatkov Aigaiského paláca, ktorý opäť sprístupnili grécke úrady po 16-ročnej rekonštrukcii v starovekom meste Aigai na severe Grécka v piatok 5. januára 2024. Palác je súčasťou významnej archeologickej lokality s ruinami starovekého mesta Aigai, ktorá sa nachádza pri meste Vergina. Aigaiský palác, v ktorom bol Alexander Veľký korunovaný za kráľa, je jednou z najvýznamnejších pamiatok klasickej éry staroveku, postavili ho pred vyše 2300 rokmi. V roku 148 pred Kristom ho zničili Rimania a v 19. storočí bol objavený pri výkopových prácach. Jeho rekonštrukcia s pomocou fondov z Európskej únie stála viac ako 20 miliónov eur. Areál pre širokú verejnosť otvoria v nedeľu. Foto: TASR/AP

Aigaiský palác je jednou z najvýznamnejších pamiatok klasickej éry staroveku, postavili ho pred vyše 2300 rokmi.

Atény 6. januára (TASR) - Grécke úrady po 16-ročnej rekonštrukcii v piatok opäť sprístupnili pozostatky paláca, v ktorom bol Alexander Veľký korunovaný za kráľa. Palác je súčasťou archeologickej lokality s ruinami starovekého mesta Aigai, ktorá sa nachádza pri meste Vergina na severe krajiny.

TASR správu prevzala zo stanice BBC News.

Aigaiský palác je jednou z najvýznamnejších pamiatok klasickej éry staroveku, postavili ho pred vyše 2300 rokmi. V roku 148 pred Kristom ho zničili Rimania a v 19. storočí bol objavený pri výkopových prácach. Jeho rekonštrukcia stála viac ako 20 miliónov eur s pomocou fondov z Európskej únie.

Na slávnostnom otvorení paláca sa zúčastnil aj grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, ktorý ho označil za "pamiatku svetového významu". "Význam takýchto pamiatok sa stáva dedičstvom celého sveta. Musíme ho vyzdvihovať, propagovať a rozširovať obzory, ktoré nám odhaľuje každý nový aspekt," povedal.

Areál pre širokú verejnosť otvoria v nedeľu.

Medzi zrekonštruovanými časťami sú aj niektoré z mohutných kolonád paláca. Návštevníci budú môcť vidieť aj zachované zložité mozaiky, ktoré boli na podlahách.

Palác dal postaviť macedónsky kráľ Filip II., otec Alexandra Veľkého. Hlavným mestom Macedónie bol vtedy Aigai.

Palác bol najväčšou budovou v klasickom Grécku; rozprestieral sa na ploche 15.000 štvorcových metrov a jeho súčasťou boli veľké hodovné siene, bohoslužobné priestory a nádvoria.

Alexander Veľký, ktorý bol po zavraždení svojho otca v roku 336 pred Kristom korunovaný za kráľa Macedónie, neskôr vytvoril ríšu, ktorá siahala až do Ázie a na Blízky východ.

Aigaiský palác, ako aj neďaleké hrobky Filipa II. a ďalších macedónskych kráľov sú súčasťou Svetového kultúrneho dedičstva Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).