Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ruskí piloti mali cestujúcich varovať pred haváriou. Našli ďalšie telá

Ruskí záchranári zhromažďujú trosky zrúteného lietadla typu Tu-154 na móle neďaleko Soči 25. decembra 2016. Ruské dopravné lietadlo typu Tu-154 s 92 ľuďmi na palube vrátane členov armádneho súboru piesní a tancov Alexandrovci sa niekoľko minút po štarte z prímorského letoviska Soči zrútilo do vôd Čierneho mora. Foto: TASR/AP

Posádka lietadla, ktoré sa zrútilo do Čierneho mora, sa mohla pripravovať na núdzové pristátie na vode, ale nestihla tento manéver uskutočniť. Potápači našli v hlbinách úlomky trupu.

Moskva 26. decembra (TASR) - V oblasti pádu ruského lietadla Tu-154, ktoré sa v nedeľu krátko po svojom štarte v Soči zrútilo do Čierneho mora, našli záchranári doteraz telá 13 obetí.

Ako pre agentúru RIA Novosti uviedol nemenovaný zdroj blízky vyšetrovaniu, potápači objavili na dne mora aj niekoľko úlomkov lietadla, vrátane väčších, pričom časť z nich už dopravili na súš.

Potápači vytiahli z mora aj dve súčasti riadiacej dosky, pričom podľa výrobných čísel sa zistilo, že patria havarovanému lietadlu.

Čierne skrinky, ktoré by mohli objasniť príčinu katastrofy, sa zatiaľ nájsť nepodarilo. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) však nateraz nemá dôkazy o tom, že by na palube bolo došlo k teroristickému útoku.

Skupina potápačov ministerstva pre mimoriadne situácie objavila úlomky lietadla vo vzdialenosti asi 400 metrov od brehu v hĺbke 25 metrov.

Posádka ruského lietadla, ktoré sa v nedeľu zrútilo do Čierneho mora, sa mohla pripravovať na núdzové pristátie na vode, ale nestihla tento manéver uskutočniť. Pre agentúru Interfax to dnes uviedol nemenovaný zdroj vo vyšetrovacej komisii.

"Posádka zrejme nemala dostatok času na núdzové pristátie na vode. Zdá sa, že mimoriadna situácia mala rýchly vývoj. Podľa všetkého piloti stihli cestujúcich varovať pred možnou haváriou," dodal zdroj podľa agentúry Interfax.

Agentúra RIA Novosti napísala, že na niektorých už objavených telách obetí boli záchranné vesty. Ministerstvo obrany túto správu rozhodne poprelo.

Ruská FSB pri vyšetrovaní pádu Tu-154 nenašla dôkazy, že šlo o teroristický čin



FSB dnes vo svojom vyhlásení uviedla, že hlavnými pracovnými verziami príčin pádu lietadla z 25. decembra je "prítomnosť cudzích predmetov v motore, zlá kvalita paliva, ktorá mohla viesť k strate výkonu a zlyhaniu motorov, chyba pilota a technická porucha lietadla."

Agentúra Interfax dnes citovala z vyhlásenia zdroja oboznámeného so situáciou, podľa ktorého k havárii mohlo dôjsť aj kvôli preťaženiu lietadla či zlyhaniu techniky.

"Svedecké výpovede aj iné objektívne údaje získané počas vyšetrovania hovoria o tom, že lietadlo nedokázalo nabrať výšku a z nejakého dôvodu, možno kvôli preťaženiu či technickej chybe, sa zrútilo do mora," citoval Interfax.

Kvety sú položené na fotografii ruského armádneho lietadla typu Tu-154 v centre Soči v nedeľu 25. decembra 2016, ktoré sa zrútilo niekoľko minút po štarte z prímorského letoviska Soči do vôd Čierneho mora.
Foto: TASR/AP


Podľa tohto zdroja je verzia o teroristickom čine "prakticky vylúčená", a to i na základe výpovedí svedkov. Tí uviedli, že lietadlo "dlho letelo nezvyčajne nízko, nenaberalo výšku".

Zdroj uviedol, že prioritnou verziou pri skúmaní príčin nehody je technická chyba, "možno poškodenie agregátov na naberanie výšky či nedostatočný ťah motorov". Vylúčené nie je ani zlyhanie ľudského faktora, ktoré mohlo viesť k vzniku kritickej situácie.

Na margo dohadov o nekvalitnom palive zdroj uviedol, že súčasne s lietadlom Tu-154 tankovali aj ďalšie stroje, ktoré bez nehody či iných problémov doleteli do cieľa.

Do Moskvy na genetickú expertízu prepravili prvé telá z havarovaného lietadla



Za prvých 24 hodín od spustenia pátracej operácie bolo v Čiernom mori nájdených 11 tiel obetí pádu lietadla Tu-154 s 92 cestujúcimi na palube. Niektoré z nich už dopravili do Moskvy na genetickú expertízu, informoval dnes námestník ruského ministra obrany Pavel Popov. Dodal, že sa našlo aj 154 fragmentov tiel.

Podľa ruského ministra dopravy Maxima Sokolova genetické testy tiel a fragmentov sa budú vykonávať v Moskve. Vládna vyšetrovacia komisia rozhodla, že telesné pozostatky sa do Moskvy budú prepravovať leteckým mostom lietadlami ministerstva obrany.



Podľa agentúry Interfax sa už začalo s odberom genetického materiálu u príbuzných obetí. Ministerstvo obrany dnes medzičasom oznámilo, že príbuzným každého vojenského i civilného zamestnanca, ktorí zahynuli pri leteckom nešťastí, vyplatí odškodné v výške 5,8 milióna rubľov. Okrem toho im na letisku Adler v Soči i na letisku Čkalovskij, ako aj v operatívnom štáte poskytujú nevyhnutnú lekársku a psychologickú pomoc.

Rusko spustilo masové pátranie po obetiach



Tímy ruskej námornej záchrannej služby (Rosmorrečflot) dnes popoludní prerušili pátranie po úlomkoch lietadla. Ministerstvo obrany uviedlo, že v pátraní pokračuje, pričom personál sa strieda v troch zmenách. Do pátracej akcie je zapojených celkovo 43 lodí s nevyhnutným vybavením, ponorky, drony, 182 potápačov a 3500 ľudí prehľadávajúcich pobrežie.



Pátra sa aj na pobreží Čierneho mora, v oblasti mesta Soči, kde malo lietadlo medzipristátie na doplnenie paliva. Do pátrania po troskách či telách obetí bola nasadená polícia aj armáda, informovala radnica mesta Soči.

Po úlomkoch z lietadla a telách obetí sa vzhľadom na morské prúdy pátra aj na pobreží Abcházska, uviedol Sokolov.

Rusko smúti za obeťami havárie lietadla, ktoré sa zrútilo do Čierneho mora



Ľudia v Moskve dnes prinášali kvety k sídlu ruského armádneho súboru Alexandrovovci, ktorého členovia, prevažne speváci, zahynuli v nedeľu pri havárii lietadla do vôd Čierneho mora. Prezident Vladimir Putin vyhlásil na dnešok štátny smútok.

Haváriu stroja Tu-154 s 92 ľuďmi na palube - 84 pasažiermi a ôsmimi členmi posádky - zrejme nikto neprežil. K nešťastiu došlo v nedeľu pred svitaním, dve minúty po štarte z juhoruského prímorského mesta Soči. Doposiaľ sa podarilo nájsť 11 tiel obetí.

Na snímke uprostred ruský premiér Dmitrij Medvedev spolu s ostatnými členmi vlády počas minúty ticha za obete nedeľňajšej havárie vojenského lietadla nad Čiernym morom pred schôdzou kabinetu v Moskve 26. decembra 216.
Foto: TASR/AP


Medzi pasažiermi sa nachádzali desiatky spevákov ruského svetoznámeho armádneho súboru Alexandrovovci vrátane vedúceho Valerija Chalilova, ale aj deväť ruských novinárov a ruská lekárka Jelizaveta Glinková, známa svojou prácou vo vojnových zónach.

Pred moskovským sídlom súboru Alexandrovovci, ktorý mal vystupovať na novoročnom koncerte na ruskej základni v Sýrii, sa dnes vŕšili červené a biele karafiáty. Smútiaci ľudia zapaľovali sviečky a kládli kvety aj pri sídlach televízií Prvý kanál a NTV, ktorých žurnalisti cestovali v lietadle na koncert v Sýrii, aby o ňom priniesli reportáže. Moskovčania si prichádzali uctiť pamiatku takisto k charitatívnej organizácii, ktorú založila Dr. Glinková. Lekárka sa viezla v lietadle, aby doručila lieky do Sýrie.

Ruské televízne stanice zrušili dnešné zábavné programy a po celom Rusku boli odvolané aj vonkajšie slávnosti.