Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Po samovražde finančníka Epsteina odvolali šéfa väzenského úradu

Jeffrey Epstein. Foto: TASR/AP

Prípad už začal skúmať americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) aj generálny inšpektor ministerstva spravodlivosti.

Washington 19. augusta (TASR) - Americký minister spravodlivosti William Barr odvolal v pondelok úradujúceho riaditeľa Federálneho väzenského úradu Hugha Hurwitza. Stalo sa tak vyše týždňa po tom, ako vo federálnej väznici spáchal samovraždu finančník Jeffrey Epstein, uviedla agentúra AP.

Hurwitz pôsobil na poste riaditeľa od mája 2018. Dôvody jeho odvolania nezverejnili, ale k tomuto kroku došlo v čase, keď väzenský úrad čelí po Epsteinovej samovražde v newyorskom väzení dôkladnému vyšetrovaniu.

Prípad už začal skúmať americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) aj generálny inšpektor ministerstva spravodlivosti.

Barr vymenoval za Hurwitzovu nástupkyňu Kathleen Hawkovú-Sawyerovú, ktorá už bola šéfkou väzenského úradu v rokoch 1992 až 2003.

Epsteina zatkli 6. júla a obvinili zo založenia kriminálnej siete, ktorá mu umožňovala pohlavne zneužívať desiatky neplnoletých dievčat. Z výsledkov súdnej pitvy jeho tela vyplynulo, že 10. augusta spáchal samovraždu, keď sa vo svojej cele obesil.

Barr minulý týždeň uviedol, že vo väzení, kde 66-ročný Epstein zomrel, boli "závažné nezrovnalosti". Minister bol podľa vlastných slov nahnevaný, keď sa dozvedel, že personál väznice "nedokázal primerane zabezpečiť väzňa".