Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Zahraničie

Kofi Annan: Zdá sa, že prímerie v Sýrii sa dodržiava

Amatérske video zachytáva obrnené vozidlá vládnych jednotiek v sýrskom meste Idlib. Foto: TASR/AP

Annan zdôraznil, že jeho mierový plán zahŕňa stiahnutie vojakov a ťažkej techniky z miest a záväzok začať politický proces, čo však sýrsky režim zatiaľ nesplnil.

Bejrút 12. apríla (TASR) - Situácia v Sýrii je relatívne pokojná a zastavenie nepriateľských akcií sa podľa všetkého dodržiava. Bezpečnostnú radu OSN o tom dnes informoval vyslanec OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) Kofi Annan.

"Zdá sa, že Sýria zažíva vzácny moment pokoja," povedal Annan 15-člennej BR OSN, ktorá rokuje o Sýrii za zatvorenými dverami, prostredníctvom videokonferencie zo Ženevy.

Vo vyhlásení, ktoré urobil pred informovaním BR OSN, Annan zdôraznil, že jeho mierový plán zahŕňa stiahnutie vojakov a ťažkej techniky z miest a záväzok začať politický proces, čo však sýrsky režim zatiaľ nesplnil.

Annan povedal, že prímerie a rozmiestnenie pozorovateľov OSN mu umožní "rýchlo" začať seriózny politický dialóg, ktorý bude riešiť obavy a túžby sýrskeho ľudu.

Ak prímerie vydrží, sýrsky režim bude prvýkrát za ostatných 13 mesiacov rešpektovať medzinárodne sprostredkované prímerie. Pred 13 mesiacmi začal vojenskú ofenzívu proti účastníkom masových protestov, požadujúcim zvrhnutie prezidenta Bašára Asada.

Sýrska opozícia dnes vyzvala na pokojné protesty v piatok, po modlitbách, aby vyskúšala záväzok vlády rešpektovať dohodu o prímerí.

"Sýrčania zajtra vyjdú do ulíc a bude to najväčšia možná demonštrácia, aby sýrsky ľud vyjadril svoju vôľu," citovala agentúra Reuters šéfa opozičnej Sýrskej národnej rady Burhána Ghaljúna.

"Zajtra uvidíme, či vláda dodrží svoj záväzok. Hoci vyzývame sýrsky ľud na veľký protest..., žiadame ich, aby boli opatrní, pretože režim nebude rešpektovať prímerie a bude strieľať," zdôraznil Ghaljún. Piatkové popoludnie po modlitbách v mešitách je pravidelne časom protestov počas ročného povstania voči Asadovi.

Panujú vážne obavy, že sýrsky režim nezastavil bojové akcie na dlho, pretože prezident Asad už v minulosti porušil svoje sľuby. V predvečer začiatku platnosti prímeria, v stredu, vyhlásil, že si vyhradzuje právo reagovať vojensky na akýkoľvek útok, čím si nechal otvorenú možnosť porušiť prímerie.


Biely dom: Sýria prímerie plne neimplementovala

Sýrska vláda plne neimplementovala prímerie v súlade s plánom vyslanca OSN Kofiho Annana, zhodli sa dnes americký prezident Barack Obama a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Obaja lídri vyzvali režim na "úplnú implementáciu" Annanovho plánu s tým, že medzinárodné spoločenstvo bude režim posudzovať podľa skutkov, nie podľa slov, informoval hovorca Bieleho domu Jay Carney o videotelefonáte Obamu a Sarkozyho. Ako ďalej povedal, ide o "provizórne", ale nie úplné prímerie, pretože sýrske jednotky sú stále v mestách a môžu obnoviť útoky voči opozícii. Podľa Carneyho nebude úplné prímerie dovtedy, kým sa vojaci nestiahnu aj s ťažkou výzbrojou.

Aj turecký premiér Tayyip Erdogan dnes povedal, že Annanov šesťbodový plán, ktorý zahŕňa aj stiahnutie jednotiek a ťažkých zbraní zo sýrskych miest, nebol implementovaný.

Erdogan na tlačovej konferencii v Ankare uviedol, že podľa jeho názoru sa plán predložený Annanom nezrealizoval. Dodal, že v Sýrii sa nič takého neudialo.

V súvislosti so streľbou na utečencov zo sýrskeho územia Erdogan už skôr povedal, že za ochranu hraníc jeho krajiny je zodpovedné NATO, ktorého je Turecko členom.

Turecký líder pripomenul článok 5 Severoatlantickej zmluvy, ktorý hovorí, že útok voči jednému členovi Aliancie sa považuje za útok voči všetkým a umožňuje použitie ozbrojených síl.