Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Po strate 2/3 väčšiny zvolal Orbán mimoriadne predsedníctvo Fideszu

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Pod vedením predsedu maďarskej vlády a vládnej strany Fidesz Viktora Orbána zvolali dnes v Budapešti mimoriadne predsedníctvo Fideszu, informoval spravodajský server Index. hu.

Budapešť 23. februára (TASR) - Pod vedením predsedu maďarskej vlády a vládnej strany Fidesz Viktora Orbána zvolali dnes v Budapešti mimoriadne predsedníctvo Fideszu, informoval spravodajský server Index.hu.

Podľa servera síce neprenikli na verejnosť žiadne informácie o téme rozhovorov, je však veľmi pravdepodobné, že predsedníctvo zhodnotí situáciu po strate dvojtretinovej väčšiny vládneho bloku Fidesz-KDNP po prehratých nedeľňajších doplňujúcich voľbách vo Veszpréme.



Index.hu pripomína, že vedenie Fideszu sa v nedeľu večer a dnes ráno snažilo pred verejnosťou prehru ešte bagatelizovať, zdá sa však, že strata dvojtretinovej väčšiny predstaviteľom vládnej strany nie je celkom ľahostajná.

V doplňujúcich voľbách v maďarskom Veszpréme rozhodovali voliči o uvoľnenom mandáte Tibora Navracsicsa z Fideszu, ktorý bol vymenovaný za komisára Európskej únie. Kandidát vládneho bloku Fidesz-KDNP Lajos Némedi utrpel porážku, so 43 percentami voličských hlasov vyhral nezávislý kandidát Zoltán Kész, ktorého podporovali ľavicové strany. Kész získal o desať percent viac hlasov ako kandidát Fidesz-KDNP.

Orbán na Facebooku poďakoval v nedeľu večer veszprémskym priaznivcom a aktivistom Fideszu za ich prácu, vyjadril odhodlanie aj naďalej podporovať toto mesto. "Vôľu voličov si ctíme! Ponaučenie z týchto volieb je, že nesmieme zaspať na vavrínoch," napísal Orbán.

Podpredseda Fideszu a člen predsedníctva Lajos Kósa prehru vysvetľoval tým, že pravicoví voliči nemali motiváciu a Fidesz ich nedokázal mobilizovať.