Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Po stredajšej razii ÚOOZ padli štyri obvinenia, tri osoby sú vo väzbe

Väzenie, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hovorca Okresného súdu v Ostrave Lukáš Delong súčasne informoval, že uznesenie o vzatí do väzby nie je zatiaľ právoplatné, pretože obvinení sa proti nemu odvolali.

Praha/Olomouc 15. októbra (TASR) - Námestník krajského policajného riaditeľa v Olomouckom kraji Karel Kadlec, šéf hospodárskej kriminálky Radek Petrůj a podnikateľ Ivan Kyselý s väzbami na bývalého ministra Ivana Langera sú obvinenými v aktuálnej kauze klientelistických väzieb medzi vysokými policajnými dôstojníkmi, politikmi a podnikateľmi v Olomouci a jeho okolí, ktoré viedli ku korupcii a zneužitiu právomocí úradnej osoby.

Okresný súd v Ostrave ich po stredajšej razii príslušníkov Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) a následných výsluchoch poslal na základe žiadosti Vrchného štátneho zastupiteľstva v Olomouci do väzby. Dôvodom sú obavy z ovplyvňovania svedkov, ako aj z pokračovania v trestnej činnosti.

Jediným obvineným z podplácania, ktorý zostáva na slobode, je hajtman Jiří Rozbořil.

Informácie priniesol internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na nemenovaný zdroj, ktorý je oboznámený s vyšetrovaním.

Hovorca Okresného súdu v Ostrave Lukáš Delong súčasne informoval, že uznesenie o vzatí do väzby nie je zatiaľ právoplatné, pretože obvinení sa proti nemu odvolali. To však nemá odkladný účinok, takže spomínaná trojica je za mrežami a bude čakať na verdikt druhostupňového Krajského súdu v Ostrave.

Hovorca ÚOOZ Pavel Hanták pripomenul, že medzi obvinenými sú dvaja dôstojníci polície v činnej službe (podľa informácií iDNES.cz Karel Kadlec a Radek Petrůj). O ich prípadnom ďalšom pôsobení v radoch českej polície, respektíve pozastavení výkonu služby rozhodne české policajné prezídium.