Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Po úteku prezidenta Srí Lanky z krajiny prevzal jeho právomoci premiér

Na archívnej snímke zo 4. februára 2022 srílanský prezident Gotábaja Rádžapakše spieva národnú hymnu počas osláv Dňa nezávislosti v Kolombe. Rádžapakše utiekol po rozsiahlych protestoch zo svojej krajiny. V stredu (13. júla) skoro ráno priletel na susedné Maldivy. Foto: TASR/AP

Demonštranti požadujú, aby premiér Vikramasinghe i prezident Rádžapakša okamžite odstúpili z funkcií.

Kolombo 13. júla (TASR) – Srílanský prezident Gótábaja Rádžapakša vymenoval v stredu za dočasnú hlavu štátu premiéra Ranila Vikramasingheho. Urobil tak po tom, ako v noci ušiel z krízou zmietanej krajiny, kde tisíce protestujúcich žiadali odstúpenie oboch týchto politikov. Informovali o tom agentúra AFP a DPA.

"Vzhľadom na svoju neprítomnosť v krajine mi prezident Rádžapakša povedal, že poveril premiéra, aby v súlade s ústavou vykonával funkciu prezidenta," povedal v krátkom televíznom vystúpení predseda parlamentu Mahinda Japa Abejvardana.

Protesty na Srí Lanke v stredu opäť zosilneli po tom, čo sa verejnosť dozvedela, že Rádžapakša spolu s manželkou ušiel na Maldivy. Demonštrantov neodradil ani zákaz vychádzania. Na celom území krajiny preto v stredu vyhlásili výnimočný stav.

Demonštranti požadujú, aby premiér Vikramasinghe i prezident Rádžapakša okamžite odstúpili z funkcií. Rádžapakša avizoval, že v stredu 13. júla odstúpi z úradu, aby tak "umožnil pokojné odovzdanie moci". Vikramasinghe v sobotu ponúkol demisiu a uviedol, že z úradu odstúpi, keď bude vymenovaná nová vláda.

Srí Lanka čelí najhoršej ekonomickej kríze od získania nezávislosti od Británie v roku 1948. V apríli prestala splácať dlh vo výške 51 miliárd dolárov a rokuje o finančnej výpomoci s Medzinárodným menovým fondom (MMF). Krajina už takmer úplne spotrebovala svoje zásoby benzínu a nafty. Mnohé európske štáty, Austrália i USA preto varovali svojich občanov pred cestovaním na Srí Lanku.