Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Po útokoch na Srí Lanke zatkli bývalých šéfov polície i obrany

Armádni vojaci hliadkujú pred kostolom sv. Antona v Colombe na Srí Lanke 22. apríla 2019, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pri koordinovaných útokoch na kostoly a hotely na Srí Lanke, ktoré spáchalo 21. apríla deväť samovražedných atentátnikov, zahynulo 258 ľudí vrátane mnohých detí a približne 45 cudzincov.

Kolombo 2. júla (TASR) - Niekdajšieho šéfa srílanskej polície a bývalého námestníka rezortu obrany v utorok zatkli v súvislosti s vyšetrovaním okolností predchádzajúcich bombovým útokom na kostoly a hotely, pri ktorých na Veľkonočnú nedeľu prišlo o život 258 ľudí, informovala agentúra AFP.

Polícia si pre podozrivých prišla do dvoch rozdielnych nemocníc, v ktorých obaja podstupovali lekárske vyšetrenie. Informoval o tom hovorca polície Ruvan Gunasékara.

Srílanský generálny prokurátor Dappula de Livera v pondelok povedal, že obaja byť mali byť súdení za "závažné zločiny proti ľudskosti", ktorých sa dopustili, keď nezabránili bombovým útokom na kostoly a hotely.

Vtedajší generálny inšpektor srílanskej polície Púdžit Džajasundara a vtedajší námestník ministra obrany Hémasiri Fernando podľa generálneho prokurátora nedbali na varovania pred veľkonočnými útokmi, ktoré dostali v predstihu. Džajasundaru po nich suspendovali a poslali na nútenú dovolenku, zatiaľ čo Fernando zo svojho postu po útokoch odstúpil.

Pri koordinovaných útokoch na kostoly a hotely na Srí Lanke, ktoré spáchalo 21. apríla deväť samovražedných atentátnikov, zahynulo 258 ľudí vrátane mnohých detí a približne 45 cudzincov. V krajine odvtedy platí výnimočný stav, pričom miestnej tajnej službe SIS sa taktiež ušla kritika za to, že na varovania z Indie nereagovala. Nikoho zo SIS však v súvislosti s útokmi nevyšetrujú.