Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Po útoku na nemocnicu v Gaze žiada Scholz vyšetrovanie

Nemecký kancelár Olaf Scholz (vľavo) si podáva ruku s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom počas tlačovej konferencie v Tel Avive v utorok 17. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Scholz vyjadril v spojitosti so zničením nemocnice zdesenie, pripomenul, že zomierajú a trpia nevinní a tiež vyjadril sústrasť s príbuznými obetí.

Ammán/Káhira 18. októbra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi vyjadril sústrasť po utorkovom útoku na nemocnicu v meste Gaza. Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz vyjadril zdesenie a žiada vyšetrovanie. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Blinken bol v čase útoku v jordánskom hlavnom meste Ammán v rámci svojej cesty na Blízkom východe. Abbásovi podľa hovorcu amerického rezortu diplomacie Matthewa Millera telefonicky vyjadril hlbokú sústrasť nad stratami životov civilistov. Tiež potvrdil podporu zákonným ašpiráciám Palestínčanov.

Scholz vyjadril v spojitosti so zničením nemocnice zdesenie, pripomenul, že zomierajú a trpia nevinní a tiež vyjadril sústrasť s príbuznými obetí. "Je dôležité, aby bol tento incident dôkladne vyšetrený," napísal na sociálnej sieti.

Výbuch v nemocnici v Gaze odsúdili aj viacerí predstavitelia Európskej únie vrátane predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella a Predsedníčky európskeho parlamentu Roberty Metsolovej.

Pri útoku na nemocnicu prišli o život stovky ľudí. Obe strany konfliktu hovoria o útoku raketami. Úrady v pásme Gazy, kde vládne islamistické hnutie Hamas, i viaceré arabské krajiny pripisujú zodpovednosť Izraelu. Izraelská armáda zodpovednosť rázne odmieta a zverejnila zábery, ktoré podľa nej potvrdzujú, že útok spôsobila neúspešne odpálená raketa hnutia Palestínsky islamský džihád.