Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Po útoku na prezidenta Mali Traorého zastrelili troch demonštrantov

Foto: TASR/AP

Demonštranti prezidenta bili a roztrhali mu šat. Podľa očitého svedka Traoré utrpel zranenie hlavy a bol v bezvedomí.

Bamako 21. mája (TASR) - Traja ľudia dnes prišli o život po tom, ako dav vnikol do prezidentského paláca v Mali a fyzicky zaútočil na dočasného prezidenta Dioncoundu Traorého.

Bezpečnostné zložky do demonštrantov strieľali.

Hovorca vojenskej junty Bakary Mariko informoval, že Traorého urýchlene previezli do nemocnice. Demonštranti prezidenta bili a roztrhali mu šaty, dodal hovorca. Podľa očitého svedka Traoré utrpel zranenie hlavy a bol v bezvedomí.

Mariko vysvetlil, že dav bol spontánny a došlo k prestrelke medzi demonštrantami. Troch ľudí zastrelili a niekoľkí utrpeli zranenia. Bezpečnostné zložky vodcu vojenskej junty Amadoua Sanoga do demonštrantov strieľali, dav už opustil palác, dodal hovorca.

Stovky demonštrantov dnes bez odporu vtrhli do prezidentského paláca v Bamaku. Vyhlásili, že neodídu, kým dočasná civilná vláda prezidenta Traorého nerezignuje.

Demonštranti strhli portréty Traorého a vyzvali, aby boli nahradené portrétmi kapitána Amadoua Sanoga, ktorý v Mali viedol vojenský puč z 22. marca. Vojaci v paláci najprv nekládli prekážky civilistom, ktorí vošli do objektu.

Pôvodne sa hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) dohodlo so Sanogom, že Traoré do 40 dní uskutoční voľby. Termín dnes vypršal, ale doteraz nebolo možné voľby pripraviť.

Preto došlo k ďalšej dohode, že 70-ročný Traoré môže za istých podmienok zostať v úrade, proti čomu však protestovali tisíce prívržencov vojenského lídra. Nie je jasné, kedy sa v Mali budú môcť konať demokratické voľby.