Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Po vojne s IS zažíva v Iraku chudobu jedno zo štyroch detí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Krajina sa momentálne snaží získať zahraničnú investíciu 100 miliárd dolárov do dopravy, energetiky a poľnohospodárstva.

Bagdad 11. februára (TASR) - V dôsledku vojny Bagdadu s militantmi z teroristickej organizácie Islamský štát (IS) zažíva v Iraku chudobu až jedno zo štyroch detí a štyri milióny irackých detí potrebujú pomoc. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na Detský fond OSN (UNICEF).

OSN od roku 2014 potvrdila 150 útokov na vzdelávacie zariadenia v Iraku a 50 útokov na tamojšie zdravotné strediská a ich pracovníkov, uviedol UNICEF vo vyhlásení.

Irak vyhlásil víťazstvo nad IS vlani v decembri, keď opäť získal územia, ktoré v rokoch 2014-15 teroristi ovládali. Krajina sa momentálne snaží získať zahraničnú investíciu 100 miliárd dolárov do dopravy, energetiky a poľnohospodárstva.

"Deti sú budúcnosť Iraku," uviedol regionálny riaditeľ UNICEF-u pre Stredný východ a severnú Afriku Geert Cappelaere.

Podľa neho konferencia o obnove Iraku, ktorá sa uskutoční tento týždeň v Kuvajte, je "pre svetových lídrov príležitosťou ukázať, že sú ochotní investovať do detí - a tým investovať do oživenia stabilného Iraku".

Spojené štáty, ktoré vedú medzinárodnú koalíciu, ktorá poskytla Iraku kľúčovú leteckú podporu v boji proti Islamskému štátu, nemajú v úmysle počas konferencie v Kuvajte prispieť finančnou čiastkou, uviedli americkí a západní predstavitelia.

Kuvajt bude hostiť medzinárodnú konferenciu o obnove Iraku 12.-14. februára.