Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Po voľbách v Pakistane vypukli násilnosti, vyžiadali si najmenej obete

Stúpenci väzneného bývalého pakistanského premiéra Imrana Chána blokujú cestu počas protestu proti vyhláseniu bývalého pakistanského premiéra Naváza Šarífa za víťaza parlamentných volieb v pakistanskom meste Láhaur 9. februára 2024. Nezávislí kandidáti v parlamentných voľbách v Pakistane spájaní s väzneným bývalým premiérom Imranom Chánom zrejme vedú pri sčítaní hlasov vo väčšine volebných obvodov. Vyplýva to z neoficiálnych odhadov, ktoré si robili a zverejnili pakistanské televízie. Informovala o tom v piatok agentúra AFP, ktorá doplnila, že viac ako 13 hodín po zatvorení volebných miestností ústredná volebná komisia oznámila iba osem výsledkov, pričom tri parlamentné kreslá pripadli kandidátom napojeným práve na Chánovo Pakistanské hnutie pre spravodlivosť (PTI). Foto: TASR/AP

Smrť dvoch ľudí potvrdil aj volebný kandidát spájaný s PTI Sajjid Farín.

Pešávar 9. februára (TASR) - Najmenej dve obete si vyžiadali nepokoje po štvrtkových parlamentných voľbách v Pakistane, ktoré vyvolali prívrženci pakistanského expremiéra Imrana Chána pre pomalé sčítavanie hlasov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Polícia v okrese Šangla v provincii Chajbar Paštúnchwá uviedla, že prívrženci Chánovho Pakistanského hnutia pre spravodlivosť (PTI) "začali hádzať po policajtoch kamene a zapálili policajné auto... pričom dvaja demonštranti zahynuli po tom, ako ich zasiahli kamene".

Smrť dvoch ľudí potvrdil aj volebný kandidát spájaný s PTI Sajjid Farín. Podľa neho však pakistanská polícia "začala strieľať na pokojných demonštrantov", čo viedlo k smrti dvoch osôb.

Pri sčítaní volebných hlasov zatiaľ vedú nezávislí kandidáti spájaní PTI. Sčítanie však prebieha veľmi pomaly, čo volebná komisia zdôvodňuje problémami s internetom. No prívrženci PTI komisiu podozrievajú z možného falšovania hlasov, čo ich podnietilo k sporadickým protestom.

Na pokojný priebeh volieb v krajine dozeralo 650.000 príslušníkov bezpečnostných síl. Napriek tomu v stredu došlo k dvom útokom s 28 obeťami na životoch, ku ktorým sa prihlásila skupina Islamský štát (IS). Vo štvrtok polícia hlásila celkovo 51 útokov, pri ktorých zahynulo 12 ľudí vrátane desiatich príslušníkov bezpečnostných síl.

Údajne z bezpečnostných dôvodov v deň volieb v Pakistane nefungoval internet. Okrem pevného pripojenia nebol dostupný ani mobilný internet. Tento výpadok mohol spôsobiť, že časť voličov si nemohla uplatniť svoje hlasovacie právo: boli totiž odkázaní na SMS správy, aby zistili, ktorá volebná miestnosť je im je priradená.