Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Po výbuchu mešity v Afganistane zomrelo mnoho ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vládne hnutie Taliban výbuch potvrdilo, bližšie informácie však nie sú známe.

Kábul 13. októbra (TASR) – Po piatkovom výbuchu v šiitskej mešite v meste Pol-e-Khomri v provincii Baglán na severe Afganistanu očití svedkovia hlásili veľké množstvo mŕtvych a ranených, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Vládne hnutie Taliban výbuch potvrdilo, bližšie informácie však nie sú známe. Podľa miestnych obyvateľov sa šiitskí moslimovia práve zhromažďovali na modlitbu v mešite imáma Zamana.

"Túto udalosť silno odsudzujem, aktuálne však nemám všetky potrebné informácie," vyhlásil pre AFP hovorca afganskej vlády Bilal Karimi.

Od návratu hnutia Taliban k moci v roku 2021 sa bezpečnostná situácia v Afganistane výrazne zlepšila, miestna odnož Islamského štátu (IŠ) však naďalej ostáva bezpečnostnou hrozbou. Taliban a IŠ vyznávajú prísnejšiu sunnitskú odnož islamu, hoci Taliban prisľúbil, že bude chrániť etnické a náboženské skupiny.

IŠ od návratu Talibanu k moci podnikol niekoľko útokov na diplomatické misie a ministerstvá v Kábule, stál tiež za vraždou dvoch guvernérov provincií. Tiež sa mu pripisuje zodpovednosť za bombový útok zo septembra 2022, pri ktorom podľa údajov OSN v šiitskej štvrti Kábulu zahynulo najmenej 53 osôb, 46 z nich boli dievčatá a mladé ženy.

Konečným cieľom IŠ je nastolenie celosvetového kalifátu. V Afganistane sa pokúša "vyprovokovať sektársky konflikt a destabilizovať región", uvádza správa Bezpečnostnej rady OSN z mája tohto roku. Dopĺňa, že IŠ od roku 2022 podnikol viac než 190 samovražedných bombových útokov, pri ktorých zahynulo alebo utrpelo zranenia viac ako 1300 osôb.


Výberová chronológia ozbrojených útokov v mešitách, chrámoch a kostoloch



19. januára 2019 - Dvaja budhistickí mnísi zahynuli a ďalší dvaja utrpeli zranenia po tom, čo ozbrojenci zaútočili na chrám v provincii na juhu Thajska. Útok sa odohral, keď skupina ozbrojencov vnikla do budhistického chrámu v provincii Narátchivát.



27. januára 2019 - Najmenej 21 ľudí zahynulo a ďalších viac ako 80 utrpelo zranenia pri bombovom útoku, ku ktorému došlo počas omše v rímskokatolíckej katedrále na juhofilipínskom ostrove Jolo.



15. marca 2019 - Streľba v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch si vyžiadala 51 obetí. Útočníkom bol Austrálčan Brenton Tarrant. Vzorom mu bol nórsky pravicový extrémista a masový vrah Anders Breivik, ktorý v roku 2011 zastrelil 77 ľudí.



21. apríla 2019 - Najmenej 156 mŕtvych a viac ako 400 zranených si vyžiadalo osem výbuchov, ku ktorým došlo v katolíckych kostoloch a luxusných hoteloch na Srí Lanke.



12. októbra 2019 - Najmenej 16 ľudí prišlo o život a dvaja ďalší utrpeli vážne zranenia počas útoku v mešite na severe afrického štátu Burkina Faso.



18. októbra 2019 - Na 62 mŕtvych a 36 zranených stúpol počet obetí výbuchu bomby, ku ktorému došlo počas modlitieb v mešite v provincii Nangarhár na východe Afganistanu. Medzi mŕtvymi i zranenými boli aj deti.



10. januára 2020 - Najmenej desať ľudí vrátane vysokopostaveného predstaviteľa polície usmrtila explózia, ku ktorej došlo počas modlitby v mešite na juhozápade Pakistanu. Útok, ku ktorému došlo v meste Kvéta si vyžiadal taktiež 16 zranených.



22. októbra 2020 - Dvanásť detí zahynulo a niekoľko ďalších utrpelo zranenia pri nálete na mešitu v provincii Tachár na severe Afganistanu.



14. mája 2021 - Najmenej 12 obetí na životoch a 15 zranených si vyžiadal výbuch v mešite na predmestí afganského hlavného mesta Kábul, ku ktorému došlo počas moslimských modlitieb.



8. októbra 2021 - Viac ako 100 mŕtvych a desiatky zranených si vyžiadala mohutná explózia v šiitskej mešite v meste Kundúz na severe Afganistanu.



15. októbra 2021 - Najmenej 47 obetí na životoch a 70 zranených si vyžiadal samovražedný bombový útok, ku ktorému došlo v šiitskej mešite v juhoafganskom meste Kandahár počas modlitieb.



26. októbra 2021 - Šestnásť ľudí zabili ozbrojenci v mešite v strednej časti Nigérie. Traja ľudia utrpeli zranenia.



4. marca 2022 - Až 63 ľudí prišlo o život a ďalších takmer 200 osôb utrpelo zranenia pri bombovom útoku na šiitskú mešitu v meste Pešávar na severozápade Pakistanu. K zodpovednosti za atentát sa prihlásila miestna odnož extrémistickej organizácie Islamský štát.



22. apríla 2022 - Výbuch v mešite na severe Afganistanu, ktorý sa odohral v čase modlitieb, si vyžiadal 33 obetí na životoch a 43 zranených. Medzi obeťami boli aj deti.



1. mája 2022 - Takzvaný Islamský štát sa prihlásil k zodpovednosti za útok na mešitu v afganskej metropole Kábul, pri ktorom zahynulo najmenej desať veriacich. Ďalších 30 ľudí utrpelo zranenia.



2. septembra 2022 - V mešite v západoafganskom meste Herát došlo počas modlitieb k výbuchu, pri ktorom zahynul imám mulla Mudžíb Rahman Ansárí a ďalších najmenej 17 osôb. Zranených bolo 21 ľudí.



31. januára 2023 - Najmenej 100 ľudí prišlo o život pri bombovom útoku samovražedného atentátnika v mešite pri policajnom veliteľstve v meste Pešávar na severozápade Pakistanu. Atentátnik sa odpálil medzi veriacimi. Zranených bolo viac než 200 osôb.



8. júna 2023 - Minimálne 11 obetí na životoch a ďalších 30 zranených si vyžiadal výbuch v mešite v provincii Badachšán na severovýchode Afganistanu, počas pohrebu guvernéra tejto provincii.



30. septembra 2023 - Najmenej 57 ľudí vrátane siedmich detí zahynulo v Pakistane pri bombových atentátoch v dvoch mešitách.