Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

VÝBUCH PLYNU V MAGNITOGORSKU: Štyria mŕtvi, osud 68 ľudí je neznámy

Záchranári prehľadávajú trosky po zrútení sa časti bytového domu v ruskom meste Magnitogorsk 31. decembra 2018. Pri nešťastí zahynuli dvoja ľudia a ďalších desať ľudí sa podarilo zachrániť, uviedlo pre agentúru TASS ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Za príčinu nešťastia označilo výbuch plynu v dome. Foto: TASR/AP

Ruský Magnitogorsk leží v Čeľabinskej oblasti na rieke Ural.

Moskva 31. decembra (TASR) - Pri zrútení domu v ruskom meste Magnitogorsk zahynuli v pondelok najmenej štyri osoby, pričom osud 68 obyvateľov budovy ostáva naďalej neznámy. Pre agentúru Interfax to uviedli predstavitelia tlačového oddelenia úradu gubernátora Čeľabinskej oblasti.

"V dome malo registrovaný pobyt 111 ľudí a deväť ďalších si tam prenajímalo byt - celkovo 120 ľudí. Známy je nám osud 52 ľudí. Z nich štyria zahynuli, 16 boli evakuovaní, z toho sedem detí. Hospitalizovaní boli štyria ľudia, z toho dve deti. Ďalších 28 ľudí sa spojilo so záchranným štábom," vyhlásili predstavitelia tlačového oddelenia.

Neznámy tak ostáva ešte osud 68 ľudí. Na mieste katastrofy pracujú pri teplote mínus 18 stupňov Celzia stovky záchranárov. Ruský prezident Vladimir Putin vyslal v súvislosti s kritickou situáciou do oblasti ministra pre mimoriadne situácie krízových situácií Jevgenija Ziničeva a ministerku zdravotníctva Veroniku Skvorcovovú.

K zrúteniu budovy v meste Magnitogorsk došlo v pondelok v ranných hodinách. Za príčinu nešťastia označili predstavitelia miestnej administratívy výbuch plynu v dome. Magnitogorsk leží v Čeľabinskej oblasti na rieke Ural.

Výbuchy plynu v obytných domoch v Rusku 2017/2018:


31. december 2018: V dôsledku zrútenia domu v Magnitogorsku (Čeľabinská oblasť) zahynuli najmenej štyria ľudia. Osud ďalších 68 obyvateľov domu ostáva neznámy. Za príčinu nešťastia označili predstavitelia miestnej administratívy výbuch plynu v dome.

15. decembra 2018: V meste Vologda nastal výbuch plynu na najvyššom poschodí obytného domu. V dôsledku výbuchu utrpela smrteľné zranenia majiteľka bytu, ktorá podľahla zraneniam v sanitke rýchlej zdravotnej pomoci. Po výbuchu, ktorý nastal o polnoci, evakuovali všetkých obyvateľov domu.


20. septembra 2018: Výbuch plynu v obytnom dvojposchodovom dome v obci Ulukulevo v Baškirsku zapríčinil zrútenie dvoch bytov. Dvaja ľudia zahynuli, ďalší dvaja utrpeli zranenia.

9. júna 2018: Nastal výbuch v obytnom dome v obci Okťabrskij v Chabarovskom kraji. Zahynul jeden človek.

20. marca 2018: V Murmansku nastal výbuch v šesťposchodovom dome. Následne sa zrútila časť strechy aj časť vonkajšieho múru od štvrtého po šieste poschodie. Dvaja ľudia zahynuli na mieste, tretí podľahol zraneniam v nemocnici. Na toho padlo podozrenie, že výbuch spôsobil. Priznal sa, že chcel spáchať samovraždu.

1. marca 2018: V meste Ramenskoje v Moskovskej oblasti nastal po úniku plynu v poschodovom dome požiar, 11 ľudí utrpelo zranenia, dve osoby zahynuli.

17. januára 2018: V Rostove na Done sa na šiestom poschodí 11-poschodového domu vznietil plyn. Jeden človek zomrel. Vyšetrovaním sa zistilo, že sporák v byte, v ktorom nastal výbuch, nebol pripojený na plynové potrubie. Po výbuchu bolo poškodených sedem bytov, fasáda domu a niekoľko áut.

2017

3. decembra 2017: V meste Usť Kut v Irkutskej oblasti nastal výbuch plynu, jeden človek zahynul.

24. novembra 2017: V obytnom dome v Murmansku nastal výbuch plynu a následne požiar. Zranenia utrpeli dve osoby - muža s ťažkými popáleninami previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti do nemocnice, zraneniam podľahol. Lekársku pomoc potrebovala aj staršia žena.

9. novembra 2017: Výbuch v bytovom dome v Iževsku si vyžiadal životy siedmich ľudí. Úplne bolo zničených osem bytov od druhého po desiate poschodie.

13. júna 2017: V meste Moršansk v Tambovskej oblasti nastal výbuch plynu v byte na desiatom poschodí obytného domu. Zranenia utrpeli dvaja ľudia, pričom jeden z nich v nemocnici zomrel.

19. mája 2017: Po výbuchu plynu v dome v Soči zahynula žena.

16. mája 2017: Vo Volgograde v poschodovom dome po výbuchu plynu zomreli štyria ľudia, 11 ďalších utrpeli zranenia, úplne zničených bolo 12 bytov.

9. apríla 2017: V Taganrogu v byte po výbuchu plynu dvaja ľudia zahynuli, traja utrpeli zranenia, tri byty boli úplne zničené, ďalších desať zostalo čiastočne poškodených.

11. januára 2017: V Saratove v jednom byte viacposchodového domu nastal výbuch plynu, zranení boli deviati ľudia, jeden z nich na následky zranení zomrel